Szirmot bontott az egyik leglenyűgözőbb tavaszi virágunk

Különleges színével és vonzó formájával a kirándulók egyik kedvence ez a növény. Cikkünkben eláruljuk, hol láthatod a tömeges virágzását a napokban.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Wikipédia
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
2023. március 31.

Különleges színével és vonzó formájával a kirándulók egyik kedvence ez a növény. Cikkünkben eláruljuk, hol láthatod a tömeges virágzását a napokban.

Ahogy a neve is elárulja, a fekete kökörcsin legsötétebb színű virágaink közé tartozik: lepellevelei fekete-bíbor színben pompáznak. Bókoló, azaz lefelé hajló virágai vannak, és tetőtől talpig selymes szőr borítja a növényt. Nagyjából 10-20 cm magasra nő meg.

Gyakran együtt nő testvérével, a leánykökörcsinnel, amivel akár össze is keverhetnénk, ha utóbbi nem lenne annyival világosabb, lila színű. Mindkét boglárkaféle kora tavasszal virágzik, március-április tájékán.

A fekete kökörcsinnek minden része mérgező a protoanemoninnak köszönhetően, ami bőrre vagy nyálkahártyára jutva viszketést, hólyagokat, kiütést okozhat, ha lenyeljük, akkor pedig hányingert, hányást, szédülést, görcsöket vagy bénulást. A népi gyógyászatban juhhimlő gyógyítására használták a növényt.

Nagyon ügyesen szaporodik. Szőrös aszmagtermések csokrát fejleszti ki május végére, ami ezután szétesik, és széthordja a terméseket a szél. A bibeszálakból ekkorra repítőkészülék lesz, a mag és az eközötti rész pedig kiszárad és spirállá csavarodik.

A termés a talajra hullik, és ahogy nedvesség éri, a spirál kiegyenesedik, ezzel a talajba fúrja a magot.

A fekete kökörcsint nem érdemes leszedni, mert gyorsan elhervad. Az átültetést sem viseli el.

Magyarországon szinte mindenhol megtalálható a faj. Ha a tömeges virágzására vagyunk kíváncsiak, irány a Csombárdi rét (Somogy), ahol a napokban éri el a virágzás a csúcspontját a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szerint.

A fekete kökörcsin 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Cikkajánló