Szokatlanul korán kezdik a telelést a kék galambok

Nincs abban semmi szokatlan, hogy az ősz beálltával a madárfaj a Kis-Sárrétre húzódik, de ebben az évben már augusztus derekán jó néhány példány megjelent.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2022. szeptember 7.

Nincs abban semmi szokatlan, hogy az ősz beálltával a madárfaj a Kis-Sárrétre húzódik, de ebben az évben már augusztus derekán jó néhány példány megjelent.

Jelenleg két csapatban 150-180 kék galamb tartózkodik a Kis-Sárréten – írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán. Ahogy közeleg a tél, a hegy-és dombvidékeken költő madarak alföldi vidékekre húzódnak, és innen járnak a mezőgazdasági területekre, gyepekre csipegetni. Ha a kék galamb több százas csapataira vagy kíváncsi, Mezőgyán és Újszalonta határában láthatod gyülekezni őket, kisebb ligetekben, facsoportokban. Az igazi gyülekezés általában szeptember közepén, végén kezdődik. A Kis-Sárréten most telelésre készülő madarak feltehetően a Bihar-hegységből jöttek.

A kék galamb alföldi területeken jellemzően nem költ, inkább a hegy- és dombvidéki bükkösöket, ligetes tölgyeseket kedveli, ahol általában fekete harkályok odúit foglalja el, vagy farepedéseket keres a költéshez. A faj egyedei februárban már párba állnak, márciusban tojást raknak (általában kettőt), és egy évben akár háromszor, négyszer, vagy még többször költenek, egészen szeptember végéig. Mindkét szülő kotlik és részt vesz a fiókák felnevelésében. A tojó sokszor már a korábbi fészekalj kirepülése előtt új tojást rak.

A kék galambot fekete szárnyszalagja alapján lehet elkülöníteni a városi galambtól. Magvakkal táplálkozik, esetenként csigákat fogyaszt. Egyes csapatai alföldi pusztákon telel át, mások Észak-Afrikáig is elvonulhatnak. Hazánkban 5-10 ezer pár kék galamb él. A faj Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Cikkajánló