Szombaton jön a 23. Tatai Vadlúd Sokadalom

Magyarország legnagyobb télköszöntő madárfesztiválja változatos programokkal vár Tatán november 25-én, azaz e hét szombaton.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
2023. november 20.

Magyarország legnagyobb télköszöntő madárfesztiválja változatos programokkal vár Tatán november 25-én, azaz e hét szombaton.

A Tata-környéki vizes élőhelyeken 42 ezer, a tatai Öreg-tavon az elmúlt hetekben 39 ezer vadlúd tartózkodott. A legtöbb nagy lilikből van, de a nyári ludak is nagy számban képviseltetik magukat, sőt, két globálisan veszélyeztetett vörösnyakú lúd és apácalúd is feltűnt a sokaságban. Ha kíváncsi vagy rájuk, látogass el szombaton a 23. Tatai Vadlúd Sokadalomra, ahol madármegfigyelő versenyen, teleszkópos megfigyeléseken, madárbemutatókon és előadásokon vehetsz részt. (Részletes program ide kattintva.)

Tudtad, hogy az itt telelő vadludak 5-6000 kilométeres távolságból, Skandináviából és Szibériából jönnek? Az első csapatok már szeptember végén megjelenhetnek, és egésze márciusig maradnak ludak a tavon. A csúcsidőszak november vége, december eleje, amikor akár 65 ezer lúd is éjszakázhat az Öreg-tavon. A tó az egyetlen olyan madárpihenőhely kontinensünkön, amit egy város szinte teljesen körülvesz.

Cikkajánló