Szombaton lesz a Bakonyvasút ünnepnapja

Az eseményt a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség rendezi meg szeptember 19-én. Egy rég nem látott különvonatot is indítanak aznap.

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila
2020. szeptember 16.

Az eseményt a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség rendezi meg szeptember 19-én. Egy rég nem látott különvonatot is indítanak aznap.

A vonat Zircről Dudarbánya vasútállomásra közlekedik Dudar volt megállóhely megállással oda- és visszaútban – írja a turizmus.com. Zircről 11.35-kor indul, egyébként Győrből érkezik a szerelvény 9.24-es indulással. A vonattal érkezők Győr és Veszprém felől egyaránt a MÁV-Start rendes díjszabása szerint megváltott jegyekkel utazhatnak.

A Zirc-Dudarbánya vasútvonal szénszállítás céljából épült 1947-ben. Az engedélyezett pályasebesség jelenleg 20 km/óra, így a vonat mintegy 30 perc alatt éri el a célállomást, ahonnan a mozdony körüljárását követően újra 30 perc lesz a Zircig vezető út. Dudarról számos népszerű kirándulóhely közelíthető meg, melyekhez manapság csak busszal vagy gépkocsival lehet eljutni, ilyen többek között az Ördög-árok, a Kő-árok vagy a bakonynánai Római-fürdő.

Galériánk egy korábbi Bakonyvasút napjáról

Dudarról a Kő-árok érintésével Csesznek várához, majd onnan a Zörög-tetőn át Vinyére, vagy a híres Cuha-völgyön keresztül Porva-Csesznekre is eljuthatnak a kirándulók vezetett túrákon, amelyek a vonat megérkezését követően a volt megállóhelyről indulnak. A Porva-Csesznek vasúti megállóhelynél vasúttörténeti kiállítás és egész nap nyitva tartó büfé várja a kirándulókat.

Forrás: turizmus.com

Cikkajánló