Szombattól újra látogatható a Közlekedési Múzeum

Május 28-tól újra látogatható a Közlekedési Múzeum népszerű időszaki kiállítása a „Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik”, amely a múzeum leendő otthona, az Északi Járműjavító történetét meséli el.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
azeszaki.hu/hu
2022. május 27.

Május 28-tól újra látogatható a Közlekedési Múzeum népszerű időszaki kiállítása a „Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik”, amely a múzeum leendő otthona, az Északi Járműjavító történetét meséli el.

A kiállítás különleges helyszínére több mint egy évtizede nem léphetett be senki, azonban hétvégétől már újra megnyílnak a kapuk. Az egykori Északi Járműjavító karbantartott mozdonyokkal, vasúti járművek modelljeivel és fotókkal, plakátokkal meséli el az ország egykor legnagyobb vasúti műhelyének gazdag történetét. A kiállítás számos meglepetést is tartogat a látogatóknak: a közkedvelt vasúti járművek mellett a Közlekedési Múzeum gyűjteményének kincsei, többek között a Ford T modell, a faros Ikarus busz, vagy a GAZ-12 ZIM is látható.

Az Északi Járműjavító megújult épületében anno 1867 és 2009 között az ország legjelentősebb vasúti járműjavító bázisa volt. Évtizedeken keresztül több ezer embernek adott munkalehetőséget, de nem csupán munkahely volt, hanem kulturális és sporteseményeknek is egyaránt helyszínt biztosított.

A kiállítás betekintést nyújt az ott dolgozók mindennapjaiba a korszak különleges és meghatározó vasúti járművein, közlekedési eszközein keresztül. Látható a 424.001 gőzmozdony, a vasútvillamosítás kiemelkedő alakja, Kandó Kálmán által tervezett, 1932-ben forgalomba állt V60-as villanymozdony, a Szellem becenévre hallgató 242-es, amely a gőzmozdonyok sebességrekordját tartja Magyarországon.Találkozhatnak két M44-es tolatómozdony, egy Cmn személykocsival és az 1935-ös Árpád gyorssínautóbusszal, amely Budapest és Bécs között közlekedett. A járművek szorosan kötődnek a helyszínhez, hiszen többségüket itt javították az Északiban.

A kiállítás a Népliget tőszomszédságában, a Kőbányai út autentikus helyszínén található. A Közlekedési Múzeum időszaki kiállítása – hétfő kivételével – minden nap 10 és 18 óra között fogadja a látogatókat. A felnőtt belépőjegy 2800 Ft, de kedvezményes jegyvásárlásra is van lehetőség. Még több infó a múzeum honlapján.

Cikkajánló