Táborozás ott, ahol jöhet a medve

A maci csak a rács mögött aranyos, szemtől-szemben nem ez fog eszedbe jutni róla

Szerző:
Molnár Anikó
Fotó:
Pixabay
2013. május 7.

A maci csak a rács mögött aranyos, szemtől-szemben nem ez fog eszedbe jutni róla

Ha olyan helyen sátrazunk, táborozunk, ahol medvék is vannak, elsősorban az elemózsiát kell biztonságos helyre helyezni, mert a medve azt fogja keresni. Tanuljuk meg felismerni a vadnyomokat. Ha számunkra ismeretlen vadtól származó lábnyomokat látunk, kerüljük el azt a helyet! Nem tanácsos a vadállatok csapásának kellős közepére sátrazni, vélhetően meg fognak minket találni. A nagyobb állatok, medvék, hiúzok, pumák sem támadnak meg nagyobb csoportokat. Ezért egyedül ne kóboroljunk el, ha ilyen helyen táborozunk! 

 

A medveveszélyes helyen háromszög alakban táborozzunk. A háromszög oldala legalább 100 méter legyen. Egyik csúcsa legyen a sátorhely, másik a konyha, s harmadik az élelmiszer raktár. Ide a raktárba helyezzünk minden illatot árasztó holmit: illatszereket, higiéniai hulladékokat, élelmet. Az élelmiszereket zárható hordókba tegyük, minél inkább izolálva.

 

 

Hasznos információk
Kép
ügyeljünk a szélirányra
 
A sátrat az uralkodó szélriánnyal ellentétes csücsökbe állítsuk fel. A szélirányon azt az irányt értjük, ahonnan a szél fúj. Az uralkodó szélirány pedig az a szélirány ahonnan a legnagyobb gyakorisággal fúj a szél egy adott földrajzi ponton. Ez hazánkban is csak 15-35 % gyakoriságot jelent, tehát korántsem mindig ebbĹ‘l az irányból fúj a szél.
 

 

 

 

 

 

 

Cikkajánló