Tanösvény és röpde is lesz a dömösi látogatóközpontnál

Nagy munkába fog a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság: látogatóközpontot hoznak létre a dömösi hajóállomás közelében, ahol az interaktív kiállítás mellett tanösvényt, állatsimogatót, madárröpdét is kialakítanak.

Szerző:
dunaipoly.hu
Fotó:
Pethő László
2017. április 27.

Nagy munkába fog a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság: látogatóközpontot hoznak létre a dömösi hajóállomás közelében, ahol az interaktív kiállítás mellett tanösvényt, állatsimogatót, madárröpdét is kialakítanak.

 

A Dunakanyar Látogatóközpontot a térség legmeghatározóbb ökoturisztikai látványosságának szánják. A központi épületben interaktív, élményszerzésen alapuló, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területének élőhelyeit, jellemző élőlényeit és egyéb természeti jelenségeit bemutató kiállítást alakítanak ki.

 


Itt lesz még egy 150 fő befogadására alkalmas konferenciaterem, nemzeti parki ajándékbolt és a büfé is, ahol helyi, kézműves és nemzeti parki termék védjegyes portékákat lehet majd vásárolni. Két kisebb épületet is emelnek, amelyekben csoportos foglalkozásokat, illetve kisebb szakmai találkozókat lehet tartani.

 

 


A látogatóközpontot könnyű lesz majd megközelíteni, mert ide érkezik meg Dobogókő felől a Rám-szakadékon keresztül egy nagy forgalmú turistaútvonal, az ingatlan előtt halad el a Visegrádot Esztergommal összekötő közút, szomszédságában hajóállomás található, és itt halad el az Eurovelo kerékpárút tervezett nyomvonala is.

 


A kertre is nagy gondot fordítanak: kialakítása a benti kiállítás tematikáját fogja követni a Dunát formázó és a Duna menti védett területeket bemutató tanösvénytől kezdve az állatsimogatón és a madárröpdén át a játszótérig.

 


A dömösi látogatóközpont megépítése illeszkedik a Dunakanyar fejlesztési koncepciójába, melynek keretében az erdészet felújította a Rám-szakadék turistaútvonalait, megújult a dömösi hajóállomás és hamarosan elkészül a Duna menti EuroVelo kerékpárút.


A projekt megvalósításához 3 évre lesz szükség, így a látogatóközpontot várhatóan 2019-ben adják majd át. A projekt az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja és a magyar kormány hozzájárulásával valósul meg 1,3 milliárd forint ráfordítással.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Randevú a farmosi békákkal

Különleges látogatóközpont épül Bugacon

Natura 2000 fogadó- és látogatóközpont épül Őriszentpéteren

Cikkajánló