Tatára menekültek a tűzijáték elől a madarak

A településen 2018 szilveszterén vezették be a tűzijáték-tilalmat, ami idén még sikeresebb volt: a környék madarai is ide menekültek.

Szerző:
MME sajtóközlemény
TM
2020. január 8.

A településen 2018 szilveszterén vezették be a tűzijáték-tilalmat, ami idén még sikeresebb volt: a környék madarai is ide menekültek.

Már tavaly is eredményes volt a rendelet, akkor a vadludak 60%-a nem hagyta el az Öreg-tavat. Most az év utolsó napján 4600 vadludat számoltak a helyszínen, újév hajnalán már 5800-at. A vadrécék száma is sok százzal nőtt. Ezzel szemben a tavon éjszakázó sirályok harmada elhagyta az Öreg-tavat.

„A tatai tűzijáték-tilalom betartatása még sok kívánnivalót hagy maga után, de a városban mind a tavalyi, mind az idei szilveszteren jóval kevesebb tűzijátékot használtak a városlakók, mint korábban. A városlakók ettől függetlenül rengeteg dörrenést hallhattak, de ezek túlnyomó része a környező településekről, illetve a tilalommal nem érintett városszéli területekről származott” – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A nyugalomért a városi rendőrkapitányság járőrei, az MME és más civil szervezetek önkéntesei, illetve halászati őrök és polgárőrök feleltek.

A növekedés oka, hogy az 5 km-re lévő Ferencmajori-halastavakról is iderepültek a madarak, melyek Naszály és Szomód tűzijátékaitól ijedtek meg.

Cikkajánló