Már közel 25 ezer vadlúd telel a tatai Öreg-tavon

Egyre több vadlúd érkezik Tatára, és a számuk a napokban várhatóan tovább növekszik. A nagy lilikek és a nyári ludak között számos ritkaság, például egy apácalúd és vörös ásólúd is feltűnt.

Szerző:
vadludsokadalom.hu/TM
Fotó:
Adobe Stock
vadludsokadalom.hu
2019. november 18.

Egyre több vadlúd érkezik Tatára, és a számuk a napokban várhatóan tovább növekszik. A nagy lilikek és a nyári ludak között számos ritkaság, például egy apácalúd és vörös ásólúd is feltűnt.

A hétvégén számba vették a Tatai Tavak Ramsari Területen időző vadludakat. Ilyenkor a fontos gyülekezőhelyeken egyszerre, szinkronban történik a számolás, hogy minél pontosabb adatokat kapjanak. A tatai szinkronszámlálás során, a két vizes élőhelyen összesen 30 200 vadludat számoltak. A tatai Öreg-tavon 24 000, a naszályi Ferencmajori-halastavakon 6 200 vadlúd éjszakázott- számol be róla a vadludsokadalom.hu oldal.

Az eurázsiai tundrák vidékén fészkelő vadludak ősszel érkeznek hozzánk, és kora tavasszal indulnak vissza északra. A hazánkba érkező ludak túlnyomó része, a Fertő-tótól a Biharugrai-halastavakig, országszerte körülbelül 18 nagy gyülekezőhelyet használ rendszeres pihenőhelyként. Ezek közé tartozik a tatai Öreg-tó, ahol akár 40-50 ezer madár is összegyűlhet.

A hétvégi tatai számlálás során a nagy lilikek és a nyári ludak mellett a szakemberek több ritka fajt is láttak. 22 tundraludat, 19 vörösnyakú ludat, 2 kis liliket, 1 apácaludat és 1 örvös ludat sikerült találni a tömegben.

Előkerült még 1 bütykös ásólúd és 1 vörös ásólúd is, melyek rendszertanilag ugyan nem ludak, de nevükben hordozzák a lúd nevet és viselkedésükben is rájuk hasonlítanak. A számlálás alkalmával több színes nyakgyűrűt viselő vadlúd kódját is sikerült leolvasni, melyek között voltak Svédországból, Finnországból és Hollandiából érkezett példányok is.Ha enyhe a tél, a Tatán időző ludak a tél végéig kitartanak, de ha nagy hideg és hó jön, ami megakadályozza őket a táplálék felkutatásában, akkor tovább állnak dél felé.

Tundralúd, tajgalúd, vetési lúd?

A tundralúd (Anser serrirostris) kifejezés talán sokaknak ismeretlenül hangozhat. A korábban egységesen vetési lúdként (Anser fabalis) kezelt fajt ketté bontották. Ez a név a korábban egységesen elnevezett vetési ludak azon csoportját jelenti, amelyek a nyugat-szibériai tundrákon költenek. A vetési ludak másik csoportja az előbbiektől délre és nyugatra, egészen Skandináviáig, az erdős tajgán költ. Ők a magyar nevezéktanban továbbra is vetési lúdként szerepelnek.

November 30-án ismét megrendezik a vadludak nagy ünnepét, a Tatai Vadlúd Sokadalmat, ahol a madarak mellett előadásokkal, sokadalmi vásárral és számos érdekes kísérőprogrammal várják az érdeklődőket. Aki szeretné addig is nyomon követni a vízi madarak mozgását, az egy webkamerán keresztül bármikor megteheti.


Amíg a ludak itt vannak, addig mindennap lehet gyönyörködni reggeli „kihúzásukban” és esti hazajövetelükben, a „behúzásban”. A szakemberek azonban kérik, aki az Öreg-tóhoz érkezik, csak a kiépített sétányról figyelje a vadludakat, ne menjen be a tómederbe, mert a madarak számára a zavarás végzetes sérüléshez is vezethet. Ezért is döntöttek úgy egy éve a város vezetői, hogy Tatán november 1. és február 28. között a tűzijátékot is korlátozták.


Cikkajánló