​Tavaszi nagytakarítás a természetben

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ tavaszi nagytakarításra hívja az erődjárókat.

Szerző:
Turista Magazin/Aktív Magyarország
2022. március 21.

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ tavaszi nagytakarításra hívja az erődjárókat.

Március 21-én az Erdők Nemzetközi Napján hirdették meg a „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt!” amely április 22-ig, a Föld napjáig fog tartani. A kezdeményezéshez idén 17 állami erdészet, 6 nemzeti parki igazgatóság, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), számos önkormányzat és civil szervezet is csatlakozott, valamint aktívan részt vesz benne a Turista Magazint is kiadó Magyar Természetjáró Szövetség is. A kampány célja kettős, a szervezők egyrészt szeretnék szemétszedő túrákon megtisztítani a kedvelt kirándulóhelyeket, másrészt pedig az erdőjáráshoz kapcsolódó etikettet kívánják megismertetni a nagyközönséggel.

Kis zacskó egy embernek, nagy segítség a természetnek

A kampányt indító sajtótájékoztató stílszerűen szemétszedéssel kezdődött, ahol a résztvevő szervezetek tagjai a dél-budai Kamaraerdő egy részét takarították ki. A közreműködő szervezetek a következő egy hónapban számos szervezett szemétszedő gyalog- és kerékpártúrát indítanak, amelyekhez várják az önkéntesek csatlakozását. A szemétszedő túrákat a tavaszinagytakaritas.hu oldalon teszik folyamatosan közzé.

A szervezett túrák mellett a kampány minden kirándulót arra buzdít, hogy a következő egy hónapban a kirándulására egy zacskóval induljon, amelyet teleszed.

„Mindenki, aki csak egy zsák hulladékot kihoz az erdőből, az soha többet nem fog szemetelni, és másképpen fog tekinteni a természetre”, mondta Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a Tavaszi nagytakarítás nyitórendezvényén, aki elmesélte, hogy a saját családján tapasztalta meg a szemétszedés edukatív jelentőségét, hiszen miután részt vettek a Tisza megtisztítását célzó PET Kupán, a gyerekei kérték, hogy használjanak otthon kevesebb egyszer használatos műanyag palackot.

Dr. Csépányi Péter, a Pilis Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese a nyitórendezvényen kiemelte, hogy ma már elsősorban nem a turisták okozzák az erdőkben felgyülemlő szeméthegyeket. „Egy 2020-as felmérés alapján 5500 köbméter szemét található a főváros körüli erdőkben, de szerencsére az elmúlt években azért javult a helyzet.”

Az erdők megtisztítását 2022-ben 50 ezer szemeteszsákkal támogatja az ITM. „A szemetet nem a szél hordja össze az erdőbe, hanem mi, emberek. Fontos célunk, hogy megszüntessük ezeket a lerakatokat, de azt is tudnunk kell, hogy miért hordják az emberek a természetbe a szemetet. Sok esetben kiderült, hogy a hagyományos kukákba egyszerűen nem fér bele a lakosság szemete, és az évente egyszer megtartott lomtalanítás is kevés. Ezért a Tavaszi nagytakarításhoz hasonló akciók támogatása mellett a települések számára egy 13 milliárd forintos keretet nyitottunk meg, amelyből az önkormányzatok szabályozott keretek mellett hulladéklerakóhelyeket létesíthetnek, ahonnan el is szállítják a szemetet” - mondta Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Tavaszi nagytakarítás nyitórendezvényén. A miniszter hozzátette, hogy 2023-tól egységesen minden italcsomagolás visszaváltható lesz, ezzel is segítve azt a célkitűzést, melyben Magyarország vállalta, hogy 2030-ig a lakossági kommunális hulladék újrahasznosított arányát 65 százalékra növeli.


A kampány célja a probléma megszü
ntetése

A Tavaszi nagytakarításra olyan mozgalomként tekintenek a szervezők, amelynek célja, hogy pár év múlva okafogyottá váljon, a természetet ne kelljen megtisztítani. A szemétszedés valójában tüneti kezelés, a legfontosabb cél a megelőzés, hogy ne kerüljön hulladék az erdőkbe. Ezért a szemétgyűjtő akciók mellett ugyanennyire fontos cél a szemléletformálás is, és az önkéntesek bevonása, hiszen a közös kertünk csak együtt tartható tisztán. Az akció április 22-én, a Föld napján zárul. A kampányhoz két videó is készült Badár Sándor és Badár Tamás főszereplésével.
Cikkajánló