Te elhasználsz egy mázsa papírt évente?

Ha a válaszod igen, akkor azt kell mondanunk, beletartozol a magyar átlagba - legalábbis az I-COM kutatása szerint. Nézzük, mit tudunk a mai papírfogyasztási szokásokról.

Szerző:
Greenfo
Fotó:
Shutterstock
2015. július 15.

Ha a válaszod igen, akkor azt kell mondanunk, beletartozol a magyar átlagba - legalábbis az I-COM kutatása szerint. Nézzük, mit tudunk a mai papírfogyasztási szokásokról.

Egy magyar ember 91 kg papírt használ el egy évben, ami azt jelenti, hogy bőven az EU-átlag, 173 kg/év/fő alatt, a középmezőnyben vagyunk - ez derül ki az I-COM irodaszereket forgalmazó vállalat átfogó papírpiaci elemzéséből. Az Europapier adataiból azt is megtudhatjuk, hogy a világon évente mintegy 370 millió tonna papírt használnak fel. Ennek több mint felét (pontosan 51%-át) a csomagolóanyagok teszik ki; az írónyomó 29%-ot, az újságnyomó 9%-ot, a háztartási papír 7%-ot, az egyéb termékek pedig 4%-ot.


Az össztermelés kevesebb, mint harmadáért, évi 110 millió tonna papíráru előállításáért Európa felel. A környezetvédelemben élen járó Finnországban egy lakosra évente 380 kilogramm papír felhasználása jut, míg Romániában mindössze 33 kilogrammról lehet beszélni.


Mi, magyarok a rendszerváltás idején 12 kg-mal kevesebb papírt használtunk éves szinten, mint most (tehát összesen 890 ezer tonnát), majd egyenes irányú növekedés következett egészen a 2008-ban kirobbant gazdasági válságig, amikor csaknem 20%-ot esett az irodai papírok iránti igény. 2010-ben már ismét 910 ezer tonna volt a felhasználás.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Keve, az elektromos motoros

2015-ben is környezetvédelmi világnap

Elindult a WWF Zöld Generáció programja

Földünk kristálygömbben - mi vár a bolygónkra?

 

Cikkajánló