Hírek

Te is részt vehetsz a beporzó rovarok védelmében

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most a rovarok védelmére ösztönöz: egyszerűen, egy darázsgarázs vagy más néven méhecske hotel kihelyezésével te is sokat tehetsz.

 

Szerző:
MME
Fotó:
MME / Orbán Zoltán
2018. március 8.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most a rovarok védelmére ösztönöz: egyszerűen, egy darázsgarázs vagy más néven méhecske hotel kihelyezésével te is sokat tehetsz.

 

Fotó: MME / Orbán Zoltá
Fotó: MME / Orbán Zoltá

 

A házi méhek egyedül nem képesek elvégezni a növények beporzását; a munka maradékát a magányosan élő beporzórovar-fajok végzik. Ezek nem támadékonyak, bölcsőkamráikat partfalakba, talajba, korhadó fába vájják. Mindenhol ott vannak, ahol virágokat találnak, de nem figyelünk fel rájuk, mert feltűnés nélkül, egyedül repkednek, és nem csípnek.

 

Fotó: MME / Orbán Zoltán
Fotó: MME / Orbán Zoltán

 

A magányos fajok ujjnyinál nem vastagabb lyukakba védelmére bízzák az utódaikat. A járatokban a nőstény méhek nektárt, virágport, a darazsak elsősorban megbénított hernyókat halmoznak fel, erre petéznek, majd a bölcsőket sárdugóval zárják le. A kikelő lárva a felhalmozott táplálék elfogyasztását követően bebábozódik, végül a kikelő kifejlett rovar kirágja magát a sárdugón, és megkezdi néhány hetes felnőtt életét.

 

Fotó: MME / Orbán Zoltán
Fotó: MME / Orbán Zoltán


Ilyen lakókamrákat mi is egyszerűen biztosíthatunk számukra, még az sem akadály, ha nincs kertünk, csak erkélyünk, esetleg csupán az ablakpárkányon van hely. A méhecske hotel vagy más néven darázsgarázs lehet egy 3-15 mm átmérőjű furatokkal lyuggatott tűzifa kugli vagy különböző vastagságú nádszálak kötege (erről bővebben itt olvashatsz). A rovarok nem zavartatják magukat. Jövés-menésüket közvetlen közelről figyelhetjük meg otthon, a munkahelyen vagy az oviban, iskolában. Ha pedig azt is szeretnénk látni, mi történik belül, akár egy látványdarázsgarázst is beszerezhetünk.

 

 

 

Bajban a méhek
A méhek eltűnésének jelensége napjainkra világméretűvé vált, nem egyetlen okból, inkább negatív környezeti hatások összessége miatt. A növényvédő szerek, a változatos virágos növényekből álló méhlegelők eltűnése, a méhlegelőről-méhlegelőre utaztatás stressze és a túlhajszoltság következtében a méhek immunrendszere legyengül. Ennek egyik következményeként az állatok egyre kevésbé ellenállóak a globális méhkereskedelem miatt a világ minden tájára villámgyorsan eljuttatott élősködőkkel, és az általuk terjesztett betegségekkel szemben. Ez állhat olyan új méhbetegségek robbanásszerű és világméretű terjedésének hátterében. A beporzórovarokat a nem szúnyogszelektív szúnyogirtás is veszélyezteti.
 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Több mint 11 000 erdei fülesbaglyot számoltak

15 év után bukkant fel újra a ritka lúd

Itt a Madarak éve, tegyél a begyér'!

Elkészült a Kárpát-medence első sastérképe

 

 

 

 


 

Cikkajánló