Te is részt vehetsz a beporzó rovarok védelmében

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most a rovarok védelmére ösztönöz: egyszerűen, egy darázsgarázs vagy más néven méhecske hotel kihelyezésével te is sokat tehetsz.

 

Szerző:
MME
Fotó:
MME / Orbán Zoltán
2018. március 8.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most a rovarok védelmére ösztönöz: egyszerűen, egy darázsgarázs vagy más néven méhecske hotel kihelyezésével te is sokat tehetsz.

 

 

A házi méhek egyedül nem képesek elvégezni a növények beporzását; a munka maradékát a magányosan élő beporzórovar-fajok végzik. Ezek nem támadékonyak, bölcsőkamráikat partfalakba, talajba, korhadó fába vájják. Mindenhol ott vannak, ahol virágokat találnak, de nem figyelünk fel rájuk, mert feltűnés nélkül, egyedül repkednek, és nem csípnek.

 

 

A magányos fajok ujjnyinál nem vastagabb lyukakba védelmére bízzák az utódaikat. A járatokban a nőstény méhek nektárt, virágport, a darazsak elsősorban megbénított hernyókat halmoznak fel, erre petéznek, majd a bölcsőket sárdugóval zárják le. A kikelő lárva a felhalmozott táplálék elfogyasztását követően bebábozódik, végül a kikelő kifejlett rovar kirágja magát a sárdugón, és megkezdi néhány hetes felnőtt életét.

 


Ilyen lakókamrákat mi is egyszerűen biztosíthatunk számukra, még az sem akadály, ha nincs kertünk, csak erkélyünk, esetleg csupán az ablakpárkányon van hely. A méhecske hotel vagy más néven darázsgarázs lehet egy 3-15 mm átmérőjű furatokkal lyuggatott tűzifa kugli vagy különböző vastagságú nádszálak kötege (erről bővebben itt olvashatsz). A rovarok nem zavartatják magukat. Jövés-menésüket közvetlen közelről figyelhetjük meg otthon, a munkahelyen vagy az oviban, iskolában. Ha pedig azt is szeretnénk látni, mi történik belül, akár egy látványdarázsgarázst is beszerezhetünk.

 

 

 

Bajban a méhek
A méhek eltűnésének jelensége napjainkra világméretűvé vált, nem egyetlen okból, inkább negatív környezeti hatások összessége miatt. A növényvédő szerek, a változatos virágos növényekből álló méhlegelők eltűnése, a méhlegelőről-méhlegelőre utaztatás stressze és a túlhajszoltság következtében a méhek immunrendszere legyengül. Ennek egyik következményeként az állatok egyre kevésbé ellenállóak a globális méhkereskedelem miatt a világ minden tájára villámgyorsan eljuttatott élősködőkkel, és az általuk terjesztett betegségekkel szemben. Ez állhat olyan új méhbetegségek robbanásszerű és világméretű terjedésének hátterében. A beporzórovarokat a nem szúnyogszelektív szúnyogirtás is veszélyezteti.
 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Több mint 11 000 erdei fülesbaglyot számoltak

15 év után bukkant fel újra a ritka lúd

Itt a Madarak éve, tegyél a begyér'!

Elkészült a Kárpát-medence első sastérképe

 

 

 

 


 

Cikkajánló