Te is segíthetsz a veszélyes kórokozót hordozó kullancsok felderítésében!

Itthon is jelen van a Hyalomma marginatum és Hyalomma rufipes kullancs, aminek csípése veszélyes, a krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adam Cuerden - Wikipedia
Forrás:
qubit.hu
2022. július 13.

Itthon is jelen van a Hyalomma marginatum és Hyalomma rufipes kullancs, aminek csípése veszélyes, a krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja.

A Hyalomma kullancs hazánkban nem őshonos, feltehetően vándormadarak vonulásával jutott el hozzánk. Tavaly tavasszal az ELKH Ökológiai Kutatóközpont munkatársai létrehozták a kullancsfigyelo.hu weboldalt, hogy a lakosság segítségével szerezzenek információt az Európában egyre több helyen felbukkanó kullancsfajról. A program sikerességét jelzi, hogy idáig már két alkalommal sikerült Hyalomma kullancsot detektálni, 137 kullancsot és több száz, kullancsokról készült fényképet küldtek a kutatóknak – olvasható a Qubit honlapján.

Tavaly szeptemberben Vas megyében, egy kutyán azonosították a Hyalomma marginatum fajhoz tartozó példányt, legutóbb pedig Bács-Kiskun megyében, egy szarvasmarháról került elő a Hyalomma rufipes-nek egy példánya. A Hyalomma kullancs a hazai kullancsfajoknál nagyobb méretű, háti felületét egyszínű sötét pajzs borítja, a lábai pedig csíkosak.

Az eddig beküldött paraziták többsége az itthon őshonos és gyakori közönséges kullancs volt (Ixodes ricinus), de akadtak köztük kutyakullancsok (Dermacentor reticulatus) és birkakullancsok (Dermacentor marginatus), valamint a Haemaphysalis inermis faj képviselőit is több ízben jelentették. Ezek a kullancsfajok nem terjesztik a krími-kongói vérzéses lázat, viszont más komoly betegséget igen: az egyik leggyakoribb faj, a közönséges kullancs csípése – a már ismerté vált vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, illetve Lyme-kór mellett – akár életre szóló vöröshús-allergiát is okozhat. A jó hír az, hogy a kullancs mielőbbi eltávolításával minimálisra csökkenthető ezeknek a betegségeknek a kockázata.

Az itthon talált veszélyes példányokról ugyan nem lehet tudni, hogy át is teleltek-e, de a nemzetközi kutatási eredmények azt mutatják, hogy ez nem lehetetlen: Franciaország déli részén és Bulgáriában például már vígan megélnek a Hyalommák.

Cikkajánló