Téli kalandok a mostvierteli Alpokban

Írásunkban Alsó-Ausztria Mostviertel régiójának négy kiváló síterepét mutatjuk be, olvasóinkat garantáltan nem éri csalódás. A Hochkar, a Lackenhof, az Annaberg, a Gemeindealpe: bizonyára sokaknak ismerősen csengő nevek, mégis kevesen tudják, hogy a síelés mellett a téli sportok szélesebb palettája és programlehetősége érhető el, mint gondolnánk. 

Szerző:
Varga Botond
Garancsi Kata
Fotó:
Garancsi Kata
2019. február 26.

Írásunkban Alsó-Ausztria Mostviertel régiójának négy kiváló síterepét mutatjuk be, olvasóinkat garantáltan nem éri csalódás. A Hochkar, a Lackenhof, az Annaberg, a Gemeindealpe: bizonyára sokaknak ismerősen csengő nevek, mégis kevesen tudják, hogy a síelés mellett a téli sportok szélesebb palettája és programlehetősége érhető el, mint gondolnánk. 

Hockhar - A hóbiztos pályarendszer

 

 

A festői fekvésű Hochkar nem véletlenül lopta be magát a magyar síközösség szívébe. Budapesttől mindössze 4,5 órára található, így az egyik legközelebbi kiterjedt méretű, hóbiztos síterep. Olyannyira hóbiztos, hogy április első hetéig tart a szezon.

 

 

Ez Alsó-Ausztria legmagasabb síterepe, 1380-1808 méter közötti tengerszint feletti magasságával. Gyönyörű fenyvesek ölelésében csúszkálunk, a pályák tetején pedig fenséges panoráma vár minket.

 

Kilátás a pályarendszer legmagasabb pontjáról, az 1808 m magas Hochkarról

 

Panoráma az 1728 méter magas Häsingről

 

19 kilométer pályán csúszhatunk, ami azonban a síterep dombos, tagolt fekvése miatt többnek érződik. A Hochkaron 1 csákányos és 6 székes felvonó várja a sportolókat. Bár az osztrák síszünet kellős közepén jártunk itt, a tömeg szerencsére eloszlott, nem kellett sokat sorban állni a felvonóknál, és a pályák is élvezhetőek maradtak még délutánra is.

 

 

 

A pályák több mint fele piros (10 km), csaknem harmada kék (5,5 km), a maradék pedig fekete (3,5 km) osztályzatú. Szerintünk a tapasztalt, jó síelők is jól érzik itt magukat, de kezdők vagy gyerekes családok számára is megfelelő célpont.

 

A kép bal oldalán látható az egyik kedvenc pályánk, a 4a 

 

A Hockhar-csúcsra kétüléses felvonóval juthatunk fel

 

Soraink írásakor majdnem 400 cm hó fedi a pályákat, ami az elmúlt hónapok extra havazásainak köszönhető.

 

Szerencsére gyönyörű, napos időnk volt

 

A Vorgipfel (1770 m)

 

A sportérték mellett kellemes meglepetésként ért minket, hogy a hüttéket is utolérte napjaink gasztroforradalma. Régen sem panaszkodtunk volna egy jó germknödelre (gőzgombóc), vagy egy forró pommes-re (sült burgonya), de ezúttal a budapesti street food láz is visszaköszönt az étlapról és a tálalásról egyaránt. Nem gondoltuk volna, hogy az elmúlt év legfinomabb hamburgerét a hochkari JoSchi Almgasthofban fogyasztjuk el 1500 méteren.

 

A JoSchi Almgasthof nem csupán remek étterem, hanem pályaszállás

 

A síelésen és boardozáson kívül lehet sítúrázni, hótalpas túrázni, illetve 32 kilométernyi sífutó pálya és egy természetes szánkópálya várja az érdeklődőket.

 

 

 

Egy kiadós sínap végén az ybstalli sófürdőt érdemes felkeresni, ahol ellazíthatjuk fáradt izmainkat. Emellett a felnőtteket szaunavilág, a gyermekeket csúszda várja. A szauna textilmentes övezet, úgyhogy mindenképp vigyünk magunkkal törölközőt (nem kapunk a bejáratnál).

 

A sófürdő kinti része élménymedencével várja a megfáradt sportolókat

 

Akik a kényelmet részesítik előnyben, azoknak a hochkari pályaszállásokat ajánljuk, például a JoSchi Sporthaust. Pénztárcabarátabb megoldás, ha a környező falvak (Göstling, Lassing, Hollenstein) egyikében szállunk meg, amelyek 20-30 perc autózásra találhatók Hockartól. Mi a göstlingi Hotel Garni - Pension Scheiblechnerben aludtunk. A szoba nagyon kényelmes, az üzemeltetők kedvesek és rugalmasak, a vacsora és reggeli pedig ízletes volt.

 

 A Hotel Garni közvetlenül az Ybbs-folyó partján fekszik

 

Tipp
A síbérlet a Hochkarra és a Lackenhofra is érvényes, mindenképpen érdemes mindkét síterepet kipróbálni. Ezen kívül a családosok figyelmébe ajánljuk, hogy minden 10 év alatti gyerek egy teljes árú jegyet fizető szülő kíséretében napi 3 euróért csúszhat a pályákon.
 

A szűzhó szerelmesei is kibontakozhatnak, elég nagy terület áll a rendelkezésünkre

 

Az 5a fekete pálya teteje

 

Tudnánk még áradozni Hochkarról, de meséljenek helyettünk a képek, és az itt készített videó, most pedig tovább csúszunk Lackenhofra, ahol hegymenetbe kapcsolunk.

 

Lackenhof - Fel az Ötscherre!

 

 Lackenhof még Hochkarnál is közelebb fekszik Budapesthez, és ugyancsak 19 km pályát találhatunk itt.

 

 

Szépséget megalapozza, hogy a pályarendszer a Kis-Ötscher és a Nagy-Ötscher hegyeket köti össze. Haladó síelő olvasóink figyelmébe ajánljuk, hogy mindkét hegyről 1-1 nehéz fekete pálya is levezet, ahol a sebesség megszállottjai is kibontakozhatnak.

 

Mi ezúttal mégis kisebb átlagsebességet produkáltunk, mert időnk nagy részében felfelé haladtunk. A Lackenhofon is nagyszerű sítura-lehetőségek vannak, 600-700 méter szintemelkedést megtéve pedig fantasztikus panoráma tárul elénk a Nagy-Ötscher hegyről.

 

 

Ez az a sport, amely a hagyományos síelőket megrémiszti, mert egy egész napos mászás után egy lecsúszást jelent a hegytetőről. Valójában mégsem olyan nehéz, a talpra ragasztott fókaszőr szinte teljesen megakadályozza a lécek lefelé csúszását. A kötés pedig csak elöl fix, hátul függőleges irányban szabad mozgást ad a bakancsnak, ráadásul az emelkedő dőlésszögéhez is hozzáállítható.

 

 A túravezetőnk, Clemens

 

A túrautvonal jól ki van jelölve, ezt a táblát kell követnünk végig

 

Szerencsére elég gyorsan elsajátítottuk a sítúrázás technikáját

 

A lackenhofi fő sítúra a Distelpiste parkolóból indul, és az Ötscher Schutzhausnál ér véget. Az útvonal különlegessége, hogy csak rövid szakaszon halad a kijelölt hagyományos sípályák mentén, döntő részben viszont a fenyveseken keresztül vezet minket a csúcsra.

 

Nagyon keveset haladtunk pályák mentén, akkor is jól belátható szakaszon

 

A lankásabb részeken könyebben haladtunk

 

A túra igazán lenyűgöző része az erdei szakasz

 

 Csak a hó ropogását hallottuk a sílécek alatt

 

Haladó vagy igazán lelkes sítúrázók a Schutzhauson túl is talpalhatnak még. Mi az utóbbi kategóriához soroljuk magunkat, és néhány száz méter további mászással a Nagy-Ötscher alacsonyabb gerincrészéig jutottunk.

 

 

 

Fönt egy fagyott csodavilág fogadott minket

 

 

A panoráma már innen is mesebeli, de az igazán rutinosak (ezt tényleg csak haladóknak javasoljuk) további energiabefektetéssel 1893 méterig is, a Nagy-Ötscher csúcsára is feljuthatnak. Ez volt az első sítúrázásunk, és kellemes élményben volt részünk. Meglepően könnyű volt feljutni a hegyre, és megértettük, hogy nem a síelés alternatívájaként kell rá tekinteni, hanem a hagyományos túrázás téli megfelelőjeként.

 

 A Nagy-Ötscher télen a hótalpakkal vagy hágóvassal hódíthaó meg

 

Lackenhof is jól látszódik

 

 

A Gemeindealpe csúcsa is élesen kirajzolódik

 

 

 

 

A fenyők közé beszűrődő téli napfény, a talpak alatt ropogó hó és a harapni való hideg, friss levegő a hegy teljesen más arcát mutatja meg látogatóinak, mint a meleg hónapokban. A kitartó vándor jutalma nem marad el. A látvány fentről gyönyörű, a panoráma 360 fokos, a visszafelé vezető út (csúszás) pedig sokkal megérdemeltebb a felvonózással szembe állítva.

 

 

A lackenhofi sítúraútvonalon versenyeket is rendeznek, ahol a profik mérik össze tudásukat. Szerintünk azonban lelkes amatőrök számára legalább olyan jó program, hozzánk hasonlóan olykor ügyetlenkedve felmászni a csúcsra. Az útvonalat ide kattintva tudod megtekinteni.

 

 

Tipp
Alsó-Ausztria síterepein lehetőségünk van esti sítúrázásra, a Lackenhofon például keddenként és péntekenként este 8 óráig. Bővebb információt itt olvashatsz az esti sítúrázásról.
 

 

Így sítúrázzunk biztonságosan
• Vegyük figyelembe a figyelmeztetéseket és az aktuális pályalezárásokat!
• Figyeljünk a ratrakokra: életveszélyes helyzetekbe kerülhetünk.
• Csak kijelölt nyomvonalakat kövessünk!
• Vegyük figyelembe a pályák kereszteződéseit, és jól látható helyen keresztezzük azt!
• Legyünk jól láthatóak!
• A bérlésnél ellenőrizzük le, hogy jól működik-e a sítúraléc, és hogy nincs-e elöregedve a fókaszőr!
 

Gemeindealpe - A freeride szerelmeseinek

 

 

Bár a Mitterbach településen található Gemeindealpe a 15,5 kilométer pályájával a kisebb síterületek közé tartozik, itt is mindenki megtalálhatja a számítását. A szűzhó szerelmesei kiélvezhetik Alsó-Ausztria legmeredekebb kezeletlen, természetes pályáit, a freestyle kedvelői kedvükre ugrathatnak és boxokon, slide-okon csúszhatnak a funparkban, a gyerekek és kezdők pedig nyugodtan gyakorolhatnak a tartomány leghosszabb családi pályáján. Mindeközben 360 fokban feledhetetlen panoráma tárul elénk.

 

 

Gemeindealpén 800 és 1626 méter között csúszkálhatunk 7 km kék, 7 km piros és 1,5 km fekete pályán, 2 székes és 2 csákányos felvonót használva.

 

 

 

A pályarendszer tetején lévő két kezeletlen pályát, akkor tudjuk igazán kiélvezni, ha friss hó esik.

 

 

 

A Gemeindealpe tökéletes alapot jelent egy síelős hosszú hétvégéhez, de az írásunkban bemutatott többi lokációhoz is közel van, így akár egy változatos egész hetes téli sportkiruccanás részeként is érdemes gondolni rá.

 

 Lesiklás közben az Erlaufsee látványában gyönyörködhetünk

 

A környék legmeghatározobb hegye a Nagy-Ötscher, vagyis „Apa-hegy”

 

A Gemeindealpe 1626 méter magas csúcsán ilyen pazar a panoráma

 

 

Nekünk szerencsére szép időnk volt, plusz pár fokban gyönyörködtünk a fantasztikus panorámában, a csúcson lévő Terzerhausban pedig a teraszon tudtuk élvezni a jobbnál jobb osztrák fogásokat.

 

 

 

 

 

 

Aki luxusabb szállásra vágyik, annak az R&R Residenzen - Hotel Mitterbach szállodát ajánljuk. A nagyon modern, jól felszerelt és kényelmes szobák mellett egészen különleges gasztroélményben lehet részünk: többfogásos fine dining vacsorát szolgálnak fel, amelynek minden eleme ízorgia. Kommunikációs problémája senkinek nem lesz, mert a személyzet szinte csak magyarokból áll.

 

Annaberg - A gyerekbirodalom

 

Az Annaberg egyértelműen a családok kedvence. Az egészen kezdőktől a középhaladókig mindenki talál magának pályát, de a fókusz a gyerekeken van. Az Anna-Parkban a gyerekek és a kezdő felnőttek kipróbálhatják magukat a freestyle síelés világában, de a 18 km-es sífutó pálya lehetővé teszi, hogy más szakágakban is kipróbálják magukat az idelátogatók. A panoráma itt is gyönyörű, a már jól ismert Ötscher hegy gondoskodik róla.

 

 

A JUFA hotelt csak ajánlani tudjuk. Pazar fekvésének köszönhetően pályaszállásról beszélünk. A szobák és a szolgáltatások magas színvonalúak, az ételek ízletesek. Családok számára tökéletes választás, mert különösen gyermek- és családbarát szálláshely.

 

Guga Hö - Azoknak, akik szeretnek elsőként lecsúszni a pályán
A Guga Hö (jelentése: teljesen éber) kora reggeli exkluzív síelést jelent. A program fél 7-kor kezdődik, ekkor lehet birtokba venni a frissen ratrakolt pályákat. Ha kiélveztük a csúszást, és kigyönyörködtük magunkat a napfelkeltében és az alpesi tájban, akkor egy helyi finomságokból álló brunch vár ránk. A programon maximum 30 fő vehet részt, 99 euróba kerül fejenként, ami az egész napos síbérletet is tartalmazza. Az Annabergen a Guga Hö családi verziója elérhető. További információ ide és ide kattintva.
 

Alsó-Ausztria Mostviertel régiójában nyáron sincs hiány programokból. Itt olvashattok róla bővebben.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Túra az alpesi tehenek és a démonűző drágakő birodalmában

Túrázás Ausztria Grand Canyonjában 

A Schneeberg ösvényein  

 

 

 

 

 

 

 

Cikkajánló