TÉLI SPORTOK (x)

A tél ugyanúgy alkalmas a mozgásra, mint bármely más évszak. Hideg, sár, nedvesség - hangzanak az ellenérvek, pedig télen sem kell lemondanunk kedvenc mozgásformáinkról. A legkézenfekvőbb a futás, de ezen kívül is szinte minden városban lehet korcsolyázni, a város szélére érve pedig kitárulnak a lehetőségek: itthon is hódítanak az olyan télen is űzhető sportok mint a nordic walking vagy a sífutás.

 

2012. december 10.

A tél ugyanúgy alkalmas a mozgásra, mint bármely más évszak. Hideg, sár, nedvesség - hangzanak az ellenérvek, pedig télen sem kell lemondanunk kedvenc mozgásformáinkról. A legkézenfekvőbb a futás, de ezen kívül is szinte minden városban lehet korcsolyázni, a város szélére érve pedig kitárulnak a lehetőségek: itthon is hódítanak az olyan télen is űzhető sportok mint a nordic walking vagy a sífutás.

 

 

Miért fontos a szabadban tartózkodás?

A friss levegő erősíti az immunrendszert, ha szerencsénk van, a napfény feltölti D-vitaminnal a szervezetünket, feldobja a lelkünket.

 

Hogy ne betegséggel végződjön a sportolás, javasolt a réteges öltözködés, a szél- és csapadékálló felső réteg sokat érhet. A sapka, sál, kesztyű és vastag sport zokni kötelező felszerelés.


A bemelegítés télen még inkább ajánlott, hiszen a hideg lemerevíti az izmokat, nagyobb a sérülés veszélye, a legnagyobb veszélynek az Achilles-ín van kitéve. Hidegben jelentősen megnő az energiaigényünk is, különösen hosszantartó mozgás esetén fontos, hogy megfelelő energiát vigyünk a szervezetbe. Talán furcsa, de télen ugyanúgy fenyeget a dehidratáció veszélye, mint nyáron, a nordic walking övtáskák zsebében például éppen elfér egy kis, fél literes termosz.

 

 


Mit sportoljunk?

A futás csak mínusz 10 fok alatt kerülendő, rétegesen öltözködve enyhébb téli napokon is élvezhető tevékenység. Szintén egész évben űzhető sport a nordic walking, amelyet fiatalok, idősebbek, súlyfelesleggel rendelkezők egyaránt szívesen választanak, mivel mozgástechnikája könnyen elsajátítható. Érdemes edzőnél megtanulni az alapokat, a nem helyes mozgástechnika veszélyeket rejthet magában. A hegyvidék elsősorban a gyakorlottaknak ajánlott terep, míg a kezdő sportolóknak, kismamáknak, csontritkulásban szenvedőknek inkább a sík területek, a parkok, például a Margitsziget lehet jó választás. Trekking cipővel, botokkal, csuklópánttal és a botcsúcsokkal érdemes belevágni, utóbbiak több településen is kölcsönözhetőek.

 

Ha elég vastagra hízott a jég természetes vizeken, nyugodtan rámerészkedhetünk akár a Balatonra is, hatalmas élmény a tavon való korcsolyázás, fakutyázás vagy éppen a jégvitorlázás. Fontos, hogy csak az erre kijelölt helyeken csusszanjunk, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés minket. Mielőtt nekivágunk, minden esetben feltétlenül tájékozódjunk a jég állapotáról! Ha megfáradtunk, forró teával, borral vagy egyszerűbb finomságokkal gyűjthetünk újra energiát.


Újra reneszánszát éli a fakutyázás és a jégvitorlás, melyre korábban csak nagyszüleink elmeséléseiből emlékezhettünk. Manapság, ha nincs otthon fakutyánk, akár bérelhetünk is több helyen országszerte. A jégvitorlások főleg egyszemélyes szerkezetek, melyek a szél erejével haladnak, van vitorlájuk, árbócuk, viszont igazi hajótestük nincsen, éppen csak akkorák, hogy a szán vezetője benne ülve irányíthatja járművét. Igazi adrenalin szint növelő sport, járgányunk akár 100 kilométeres sebességgel is képes rohanni, de a Fertő- tavon egy rekordkísérlet során 157 km/h-t is mértek már.

 


Ha nincs módunk elutazni, irány a városi műjégpálya, ahol akár a kezdőtől a haladó szintig elsajátíthatjuk a fortélyokat, sőt jégkorongozó, mű- vagy gyorskorcsolyázó edzéseken is részt vehetünk.


A korizás remek kikapcsolódás, felszabadít, boldogsággal tölt el, növeli az állóképességet, fejleszti a koncentrációs készséget és nem mellesleg jó zsírégető is. Már csak ezért is érdemes megfontolni, mivel egy egész életen át űzhető, kiváló társasági program, nem utolsósorban könnyen megtanulható, csak egy adag bátorság kell hozzá.


Ha már leesett a hó, a sífutás egy igazi energiafaló sport, a téliek közül is az egyik legátmozgatóbb. Jó felkészítő program, ha a kevésbé hideg napokon beiktatunk egy reggeli vagy esti intenzív gyaloglást, nordic walkingozást vagy kocogást hetente 2-3-szor. A sífutó alapvető felszerelései közé tartozik a síléc, a bot, a cipő, valamint a megfelelő ruházat és kiegészítők: kesztyű, sapka. A síléceket műanyagból készítik, de még találhatunk fából készítetett is. A sí talpa többféle lehet: "pikkelyes", amelynek a talpán apró recéket találhatunk, és "fókaszőr borítású", mindkettő meggátolja a sí hátra csúszását az emelkedőn. Lehet sima talpú, melynek használata már némi sífutótudást is igényel.

 

 

 

Ugyan Magyarország nem sí nagyhatalom, de ha elég hó hullott a hegyekben, akkor hazánkban is gyakorolhatjuk megszerzett tudásunkat. A kezdőknek és újrakezdőknek mindenképp ideális terepet jelentenek a magyar sípályák- a Kőszegi- hegységtől Tokajig, de a haladók is megtalálhatják számításukat a hazai kínálatban.

 

Még több információt találtok a www.itthon.hu portálon

Cikkajánló