Téli szállásukra hajtották a szürkemarha-gulyát a Hortobágyon

Csodás képeken örökítették meg, ahogy november végén Papegyházáról és Sárkányról Darassára, a téli szálláshelyükre hajtották a hortobágyi szürkemarhákat. A fotósorozat önmagáért beszél.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Derencsényi István / Hortobágyi Nonprofit Kft. Facebook
Forrás:
Hortobágyi Nonprofit Kft.
2021. november 30.

Csodás képeken örökítették meg, ahogy november végén Papegyházáról és Sárkányról Darassára, a téli szálláshelyükre hajtották a hortobágyi szürkemarhákat. A fotósorozat önmagáért beszél.

Ahogy közeledik a tél és az idő hidegebbre fordul, a Hortobágyon régi szokás szerint a szürkemarhákat minden évben áthajtják a téli szállásukra, ahol szénát és itatást kapnak tavaszig. A legelők november végén már nem biztosítják számukra a kellő mennyiségű táplálékot. Ráadásul hamarosan kezdődik az ellési időszak, ekkorra az állatoknak már a hodályokban kell tartózkodniuk.

A hétvégén Papegyházáról és Sárkányról hajtották be Darassára, a téli otthonunkba a hortobágyi „szürkéket” – adta hírül a Hortobágyi Nonprofit Kft. a közösségi oldalán. A vonuló állatokról Derencsényi István természetfotós készített parádés sorozatot.

Öt érdekesség a magyar szürke szarvasmarháról

  1. A törvényileg védett háziállatnak számító magyar szürke szarvasmarha őshonos állat hazánkban. Kétségkívül legimpozánsabb hazai háziállatfajtánk, melynek őse az azóta már kipusztult őstulok (Bos primigenius).
  2. Az állatok színe attól függően változik, hogy milyen idősek. A borjak születéskor „pirók” színűek, később fokozatosan világosodnak, szürkülnek, mígnem 4–6 hónapos korukra ki nem alakul a már jól ismert szürke küllemük.
  3. A hétköznapi megfigyelő számára az egyedek egyformának tűnhetnek, de szakavatott körökben több árnyalatot különböztetnek meg: ezüstszürke, ezüstfehér, rigószőrű, daru, darvas, sötétdaru, kékszőrű.
  4. A bikák testének különböző részein 3–4 éves korukra „kormos” fekete foltok jelennek meg.
  5. A szarvak formája rendkívül változatos, méretben és alakban egyaránt. A leghosszabb szarva az ökörnek van, akár az 100 cm-t is elérheti, a bikáké ettől valamivel kurtább (60–70 cm), a legrövidebb és legvékonyabb a teheneké.
Cikkajánló