Teljesen felújítják Magyarország legnagyobb templomát

Az esztergomi bazilikára már igencsak ráfér a felújítás, de a tervek szerint 2020-ra újra teljes pompájában ragyoghat.

Szerző:
MTI
Fotó:
Fotó: Gulyás Attila
2019. április 3.

Az esztergomi bazilikára már igencsak ráfér a felújítás, de a tervek szerint 2020-ra újra teljes pompájában ragyoghat.

A sürgős javítási munkákat már elkezdték, a teljes belső és külső felújítás négy év alatt több ütemben valósul meg az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban. Az állagmegóvás már 2016 óta napirenden van, akkor a kormány 1,6 milliárd forintot adott a felújításra, ami kevésnek bizonyult. Most több mint 13 milliárd forintból gazdálkodhatnak.

 


A kupola stukkódíszítése potyogni kezdett, a vakolat 60-70 méteres magasságból hullott le, ezért egy éve a teljes kupola alá hálót vontak. Felállványozták az északi oldalhajót, ahol radar- és nedvességvizsgálatokat végeztek. A kupoláról készített nagy felbontású képek szerint a falfelület kritikus állapotban van.

 


Az első ütemben megújul az északi oldalhajó, elvégeznek kisebb restaurálási munkákat és elkészül a lift, amellyel akadálymenetesen megközelíthetővé válik a kincstár és a fölötte lévő panorámaterem. Az építkezés következő szakaszában, még az idén elkezdik a bejárat és környezete megújítását. A portikusz, a lépcsők, a bejárat feletti timpanon felújítását szeretnék befejezni a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszusra. Idén ősszel elkezdik a kupola teljes külső-belső felújítását: a burkolat cseréjét, a hő- és vízszigetelést, valamint a belső, stukkóval díszített felületek restaurálását. Ez a munka legalább két évig tart majd.

 


2019 végén kezdik el a tetők, a belső udvarok és a homlokzat egy részének felújítását is. Az utolsó ütemben szigetelik az altemplomot, kisebb restaurálások és belső munkák következnek. A teljes felújítás 2022-re készül el a tervek szerint. A bazilika végig látogatható marad, csak a kupola felújításához szükséges belső állvány felállítása korlátozza majd körülbelül két és fél hónapig a tér használatát.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Élménysűrítő lejtőzés panorámákkal

Hidak, amelyek megérnek egy kirándulást - 2. rész

Szárnyakon a Dunakanyarba

Cikkajánló