Tényleg szuperhold lesz?

Aki ma lemarad, az legközelebb 2034-ben láthat ilyet az égbolton. Legalábbis ezzel van most tele az internet. Valóban szemmel láthatóan fényesebb és nagyobb lesz a Hold november 14-én?

Szerző:
csillagaszat.hu/TM
Fotó:
Időkép
2016. november 14.

Aki ma lemarad, az legközelebb 2034-ben láthat ilyet az égbolton. Legalábbis ezzel van most tele az internet. Valóban szemmel láthatóan fényesebb és nagyobb lesz a Hold november 14-én?

A holdillúzió optikai csalódás, amelynek során a horizonton lévó Holdat nagyobbnak látjuk, mint amikor magasan az égbolton van

 

Az elmúlt hetekben, napokban bizonyára mindenki belefutott már olyan hírekbe, cikkekbe az interneten, amelyekben hatalmas méretű, mesébe illően fényes teliholdat ígérnek november 14-re a szerzők. „A Hold ilyenkor van legközelebb a Földhöz, és mérete 14 százalékkal nagyobb az átlagosnál”- olvasható különböző oldalakon. De mi a szakértők véleménye a jelenségről?

 

„A látványos, érdekes és valóságos égi események mellé egy sor olyan >>jelenség<< is társult, melyet vagy a média fújt fel, vagy az internetes pletyka kategóriájába illeszkedik… 2011-ben bukkant fel a „szuperhold” fogalma a magyar sajtóban” - olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján. A szuperhold-hisztériára először 2012. májusában reagált Mizser Attila a csillagaszat.hu oldalon, és most ugyanezen a honlapon Csizmadia Szilárd ismételten felhívja rá a figyelmet, hogy a szuperhold kifejezést csak a média kapta fel az utóbbi időben, s a Hold nem túl jelentős méretnövekedését valójában szabad szemmel nem is venni észre.

 


„Tény, hogy földközelben bekövetkező teleholdkor a Hold kb. 14%-kal nagyobbnak látszik a földtávolban bekövetkező teliholdnál, és kb. 33%-kal több fény jut el a földközeli teleholdról a szemünkbe mint a földtávoliról. A látszó átmérőben bekövetkező változást valószínűleg az amatőr csillagászok legtöbbje sem veszi észre, hacsaknem nagyon gondosan figyel. Szemünk pedig logaritmikusan érzékel, vagyis a kétszer fényesebb jelenséget csak kb. 75%-kal látja többnek - ezt a csillagászatban háromnegyed magnitúdós számmal és mértékegységgel jelzik. Emiatt a földközeli teleholdat alig érzékeljük fényesebbnek a földtávolinál, csak igen jó emlékezőtehetségű és megfigyelőképességű embereknek tűnik fel nagy néha, hogy a telehold árnyalatnyit fényesebb. Megjegyzendő, a logaritmikus szabály miatt a földközeli telihold („szuperhold”) három tized magnitúdóval fényesebb a földtávolinál, ami éppen az amatőrcsillagász fényességbecslések pontossági határára esik, egy átlagos szemlélődőnek pedig fel sem nagyon tűnik.” - olvashatjuk a csillagaszat.hu hírportálon.

 

Ha mégis látnál ma este gigantikus méretű „szuperholdat”, küldj róla egy fotót a szerkesztoseg kukac turistamagazin pont hu e-mail címre. A beérkezett képeket kirakjuk a Facebook oldalunkra, és egy éves előfizetéssel jutalmazzuk a legtöbb like-ot begyűjtő kép készítőjét. A „versenyt” csütörtök éjfélkor zárjuk, a nyertest pedig pénteken értesítjük.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Csillagzápor az augusztusi égbolton 

 

 

 

„Szuperhold” fotópályázati szabályzat:


Azért írtuk ki ezt a pályázatot, hogy Neked, mint a Turista magazin lelkes olvasójának örömet okozhassunk és lehetőséget biztosítsunk egy ilyen ritka jelenség megörökítését követően.


Készíts egy fotót a szuperholdról!


A pályázat kezdete: 2016. november 14.
A pályázat vége: 2016. november 17. éjfél
Pályázat kihirdetése: 2016. november 18.


A fotópályázat szervezője, kitalálója és a nyeremény biztosítója a Magyar Természetjáró Szövetség (székhely: 1065 Budapest, Bajcsy Zsilinszky út 31. II.3. adószám: 19001511-2-42; nyilvántartási szám: 49) továbbiakban Szervező.


A fotók beküldésével a felhasználók egyidejűleg kifejezetten és önkéntesen elfogadják a kiírásban szereplőket. A játékot semmilyen módon nem szponzorálja, támogatja vagy kezeli a Facebook, illetve nincs köze a játékhoz. A Facebook mentesítve van minden felelősség alól a játékban résztvevőkkel szemben.
A pályázatra bárki beküldheti a saját maga által készített fotóját az adott témában, a szerkesztoseg kukac turistamagazin pont hu email címre.


Beküldéskor az email tárgyához írd be: "Szuperhold", valamint adj a fotóknak címet! A képek minimális mérete 6 MegaPixel, azaz legalább 2100 × 2800 pixeles kell legyen.
A beérkezett képeket ezt követően egyszerre töltjük fel a Facebook falunk (facebook.com/turistamagazin) galériájába. A Facebookon a november 17 éjfélig a legtöbb lájkot kapott fotó nyeri a díjat.


Egyéb a fotókkal kapcsolatos megkötések:


A fotókon minimális digitális utómunka megengedett, a nagyobb módosításokkal készülteket viszont nem fogadjuk el. Keretezést, vízjelek valamint logók elhelyezését mellőzzétek. A pályázatra beküldött képeket a Turista Magazin szerkesztősége szerzői jog érvényesítése nélkül bármikor felhasználhatja.


Nyeremény: 1 db Turista Magazin éves előfizetés


A nyertes a Facebook falunkon legtöbb like-ot kapott fotó készítője lesz.
A nyertest e-mailben értesíti ki a Szervező. A nyeremény (kivétel a TM előfizetés) átvételét e-mailben egyeztetve, személyesen vehetők át a szerkesztőségben (Budapest 1075 Károly körút 11. 7. emelet). A nyereménnyel kapcsolatosan a nyertest nem terheli személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség, azonban a nyeremény átvételével összefüggésben esetlegesen felmerülő egyéb költségek és kiadások (pl. nyeremény átvételéhez való utazás költsége) őket terhelik. A nyeremény pénzre nem válthatók, másra nem átruházhatók.
A nyertes tudomásul veszi továbbá, hogy a nyeremény átadásáról kép-, hang- és filmfelvétel készülhet, egyben hozzájárul ezen felvételek akár teljes egészének, akár részleteinek későbbi az adott nyereményjátékhoz kapcsolódó felhasználásához.


A nyertesek tudomásul veszik, hogy ha a kiértesítéstől számított 5 naptári napon belül nem jelentkeznek a nyereményekért, azt a Szervező úgy veszi, hogy a nyereménnyel összefüggésben semmilyen igényt nem támaszt.


Felelősség


A Szervező a pályázatra beküldött fotók eredetiségért, azok tartalmáért, valamint a telekommunikációs adatátviteli hibák vagy nehézségek következményeiért nem vállal felelősséget! A játékszabályzat módosításának a jogát - a játékosok megfelelő tájékoztatása mellett - a Szervező fenntartja!

Cikkajánló