Terepjáró gázolt el egy szarvast az M5-ön

Az ütközés Örkény határában történt szeptember 12-én. Cikkünkből kiderül, mit tehetsz a vadbalesetek elkerülésének érdekében, és mi a teendő, ha mégis megtörténik a szerencsétlenség.

Szerző:
MTI
Fotó:
MTI/Donka Ferenc
2016. szeptember 12.

Az ütközés Örkény határában történt szeptember 12-én. Cikkünkből kiderül, mit tehetsz a vadbalesetek elkerülésének érdekében, és mi a teendő, ha mégis megtörténik a szerencsétlenség.

A terepjáró a főváros felé tartott az M5-ön, amikor a szarvasbika a járműre ugrott. A sofőr szerencsére nem sérült meg, de a gépjárműben jelentős anyagi kár keletkezett. Az állat az ütközés következtében elpusztult.

 

Az elpusztult szarvasbika

 

Bár egész évben előfordulhatnak vadbalesetek, az ősz veszélyeztetettebb időszaknak számít. Szarvasbőgéskor ugyanis az állatokon eluralkodik a fajfenntartási ösztön, ami nagymértékben elvonja a figyelmüket. A vaddisznók és az őzek is problémát jelenthetnek, utóbbiak fokozottan a májusi területfoglalás idején.

 

Az összetört terepjáró

 

Csak az éberség és az óvatosság segíthet

A balesetek elkerülése érdekében figyeld a vadveszélyt jelző táblákat, és ne csak előre nézz, pásztázd az út menti környezetet is! Előfordulhat, hogy sáros vadnyomok figyelmeztetnek az állatok jelenlétére. Érdemes behúzódni az út középvonala felé, mivel a szélén nehezebb időben észrevenni és elkerülni a felbukkanó állatokat. Léteznek vadriasztók, vadsípok is, amelyek hatásosságáról megoszlanak a vélemények, de elvileg egy speciális hanghatással elriaszthatják a vadakat. Ha már elkerülhetetlen az ütközés, a kisebbik rossz, ha nem próbálod az utolsó pillanatban kikerülni a vadat, inkább fékezz teljes erőből, és markold a kormányt!

 

Cikkünkből kiderül, hogy mi a teendő, ha megtörténik a baj.

 

Kapcsolódó cikkek:

Vadbaleset, az autósok rémálma

Elkezdődött az őznász, most még fokozottabban figyelj az utakon

 

Cikkajánló