Terepjárók tarolták le a védett területeket Szedresnél

Gyepeken, holtágakon, vízfolyásokon hajtottak keresztül az illegális verseny résztvevői a szedresi Ős-Sárvíz környékén.

Szerző:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság fotóarchívuma
2017. május 3.

Gyepeken, holtágakon, vízfolyásokon hajtottak keresztül az illegális verseny résztvevői a szedresi Ős-Sárvíz környékén.

 

Mint kiderült, 50 terepjáró vett részt az április 29-ei engedély nélküli versenyen. Érintették az országosan védett Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet Szedresi Ős-Sárvíz részét, valamint több Natura 2000-es területet. A védett területeken nyomvályúk keletkeztek, a terepjárók felszaggatták növényzetet, ezáltal gyomosodás kialakulására alkalmas területeket hoztak létre, az autók holtágak, vízfolyások mederalját roncsolták, illetve megváltoztatták azt, valamint vízi növényzetet pusztítottak el.

 


Szakterületi jogszabályok alapján tilos, illetve engedélyhez kötött a járművel történő közlekedés védett természeti területeken (az arra külön kijelölt utak kivételével). Ami a Natura 2000 hálózatba tartozó területeket illeti: ezeken szintén engedélyköteles a technikai jellegű sporttevékenység folytatása.

 


Engedélyt a természetvédelmi hatóság, illetve a területileg illetékes kormányhivatal adhat ki. Ennek hiányában bírságot kell fizetni. A természetvédelmi bírság ugyanakkor nem mentesít a büntetőjogi és a kártérítési felelősség alól. Az eseménnyel kapcsolatban a rendőrség valamint a kormányhivatal felé megtörtént a feljelentés.

 

 

Cikkajánló