Térképen kereshetők a Volán-menetrendek

Hosszú tesztelés után élesben is kereshetjük a távolsági buszos eljutási lehetőségeket az okostelefonos térképek kétérintéses „innen-ide” típusú útvonaltervezőiben. A rendszer elvileg már országos, de a gyakorlatban még nincs teljesen kész.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2017. június 19.

Hosszú tesztelés után élesben is kereshetjük a távolsági buszos eljutási lehetőségeket az okostelefonos térképek kétérintéses „innen-ide” típusú útvonaltervezőiben. A rendszer elvileg már országos, de a gyakorlatban még nincs teljesen kész.

Az elmúlt években az autó nélküli alkalmi közlekedők számára talán a legfontosabb igény volt, hogy egyetlen felületen tervezhessenek utazást a kiindulási pontjuk melletti városi helyi járat megállójától, a gyorsvonaton át, egészen az úti célként megjelölt faluba betérő busz megállójáig. Az ezt lehetővé tevő útvonaltervezők feltöltése a szükséges menetrendi adatokkal, hazánkban 2011-ben Budapesttel kezdődött, majd tavaly év végén az országos vasúti menetrendek is bekerültek az adatbázisokba. Közben már 2016 áprilisában megjelent a vasúti és buszos utazásokat egyetlen internetes keresőben kezelő rendszer, de a még egyszerűbben használható, térképes felület idén nyárig váratott magára.

 

A rendszer indulásával együtt a megállók is felkerültek a Google térképére

 
Buszok esetében a hagyományos keresők legnagyobb hátránya, hogy pontosan ismerni kellett a megcélzott belterületi buszmegálló nevét, illetve erdők, mezők szélén álló megálló esetén sokszor annak a településnek a nevét is, amelynek külterületén az adott megálló található. Ezek kinyomozása sokszor még 2017-ben is hosszú, nem egyszer lehetetlen feladat, ezért a térképes kereshetőség valóban hatalmas segítség a hazai felhasználók számára - nem is beszélve a külföldiekről.

 

Alternatívák és beállítási lehetőségek a Balaton körül

 

A rendszer ugyanakor még nem tökéletes. Két legfőbb hiányossága talán az, hogy egyelőre kizárólag a Google térképén működik, és sajnos nem tartalmazza minden város helyi közlekedését. Utóbbi persze nem a készítők felelőssége, az ehhez szükséges információk átadása és a kisebb fejlesztések a városi közlekedési társaságok feladatai. Jelenleg nem kereshetők többek között Debrecen, Szeged, Kaposvár vagy Győr helyi járatai, illetve közforgalmú dunai és balatoni hajók, folyami kompok és az erdei vasutak - kivéve a Máv-Start Zrt. alá tartozó Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút.

 

Az adatbázisokban természetesen szerepelnek az előre tervezett terelések rendkívüli közlekedési rendjei is, de a kisebb, néhány órás, esetleg napos forgalmi változások frissen tartására pillanatnyilag csak a budapesti tömegközlekedést irányító BKK-nak van kapacitása. Tennivalók tehát még akadnak, de tény, hogy a hazai utazások tervezése mától minden eddiginél egyszerűbbé válik.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Elindult a közös MÁV-Volán menetrendkereső

Mától a térképen is egy kattintás a vasúti menetrend

Tíz dolog, amitől más autó nélkül utazni, mint tavalyelőtt

Cikkajánló