Öt szuper kiállítás (nem csak) esőnapokra

A téli időszakban hamar úgy érezheti az ember, hogy kifogyott a programötletekből. Ezért olyan érdekes és élménydús hazai természettudományi kiállításokat gyűjtöttünk össze nektek, ahol egyikben sem fog ásítozni a gyerek, és az egész család jól szórakozik.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Csanádi Márton / MTSZ (Kiemelt kép)
2024. január 30.

A téli időszakban hamar úgy érezheti az ember, hogy kifogyott a programötletekből. Ezért olyan érdekes és élménydús hazai természettudományi kiállításokat gyűjtöttünk össze nektek, ahol egyikben sem fog ásítozni a gyerek, és az egész család jól szórakozik.

Az óriás bálnától a csillagokig – Magyar Természettudományi Múzeum

Ha kicsit is érdekel a természet, akkor a természettudományi múzeum kiállításai a Józsefvárosban, a volt Ludovika Katonai Akadémia épületegyüttesében megkerülhetetlenek, hiszen Európa egyik legnagyobb természetrajzi gyűjteményével büszkélkedhet. Állandó és időszaki tárlatai mintegy 5000 négyzetméteren tekinthetők meg.

Van a múzeumban szuperlátványos Csillag-képek asztrofotó-kiállítás (2024. március 1-ig látogatható), amely 2023-as év legszebb 100 csillagfotóját tartalmazza, 67 asztrofotóstól. A Kalandos erdő nevet viselő kiállításon a gyerekek ismerkedhetnek meg az erdő állataival. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt sok új információt tartogat a beporzókról szóló tárlat, ahol a méheket helyezték fókuszba, és számos színes kiállítási elemen, illetve videón keresztül nyerhetünk bepillantást az életükbe.

De találkozhatunk itt a világon egyedülálló magyar dinoszauruszleletekkel és rekonstrukciókkal, és megismerhetjük a Kárpát-medence élővilágát és ásványait interaktív preparálási bemutatókkal. Ráadásul a téli szezonban beköszöntött a jégkorszak is! A legutolsó jégkorszak, a sarkvidék és a tundra veszélyeztetett állatfajait mutatja be az új kiállítás (2024. február 17-ig látogatható), amelyhez kis, műanyag borítású jégpálya is tartozik, így az egykor élt és a ma élő állatokkal is közelebbről ismerkedhetünk csúszkálás közben. Még több információ a táraltokról a múzeum honlapján érhető el.

Magyar Természettudományi Múzeum

Cím: Budapest, Ludovika tér 2–6.

Nyitvatartás: minden nap 9.00–17.00

További árak és infók ide kattintva.


A rovarok varázslatos világa Drávaszabolcson

Tenyérnyi madárpókok, óriás bogarak, méregtüskés skorpiók, a rovarvilág különcei és szépségei bújnak meg a drávaszabolcsi kiállításon, melyet Sár József entomológus (rovarkutató) állított össze, és nem csupán vitrinekbe rendezte, de nagy részét ő is gyűjtötte a világ legkülönbözőbb tájairól. A múzeumban mintegy 5000 rovar látható. No, nem kell nagyon megijedni, mert ezek a sokszor sokaknak nem szeretem állatok, a tárlaton üvegfal mögött, preparált állapotban tekinthetők meg.

A Rovarok a Drávától az Amazonasig című rovartani kiállítás a Dél- és Közép-Amerika, Délkelet-Ázsia, Afrika, Ausztrália és a mediterráneum rovar- és egyéb ízeltlábú preparátumai mellett bemutatja a Dráva mente és a Dráva-sík ízeltlábú, rovar és puhatestű állatait. Ezenkívül egyéb állat- és növénypreparátumokkal, illetve néprajzi tárgyakkal is megismerkedhetünk a drávaszabolcsi faluházban található kiállításon. Szakvezetés igényelhető, melyen a múzeumalapító, rovarkutató, preparátor, gyűjtő saját kalandjaival és tapasztalatival színesíti a tárlatvezetést. Bővebb információ a kiállításról Drávaszabolcs község honlapján.

Rovartani kiállítás – Drávaszabolcs

Cím: Drávaszabolcs, Köztársaság tér 4/C

Nyitvatartás: Látogatás minden nap 10.00–16.00, előzetes telefonos egyeztetés után. Bejelentkezés: Sár József, tel.: 06 20/451-7754


Zöld Móra és a „szőke” Tisza – Szegedi Móra Ferenc Múzeum

A téli szünet után, 2024. január 27-től ismét látogatható a Móra Ferenc Múzeum és a Vármúzeum minden nap 10–18 óra között. A szegedi múzeum természettudományos állandó kiállításának fókuszában a Tisza és az Alföld áll. Ennek a területnek a növény- és állatvilágába kaphatnak betekintést a látogatók. A Folyónk és földje című tárlatot Máté Bence világhírű, szegedi kötődésű fotós gyönyörű természetfotói egészítik ki.

A másik állandó kiállításon, Móra rengeteg címmel pedig a természetvédő Móra Ferenccel ismerkedhetünk meg, amely a múzeum egykori igazgatójának és egyben névadójának állít emléket. A Móra-rengetegben az író mellett a fatörzsekbe rejtett Móra-idézetek, tárgyak, képek, levelek, filmrészletek, interaktív játékok segítségével felfedezhetjük a természetszerető ember különleges világát. Még több információ a tárlatokról a múzeum honlapján olvasható.

Móra Ferenc Múzeum

Cím: Szeged. Roosevelt tér 1–3.

Nyitvatartás: Hétfő – vasárnap: 10.00–18.00

További árak és infók ide kattintva.


Ismét látogatható a pécsi természettudományi múzeum

A Covid után, hosszabb kihagyást követően 2023 decemberében nyitott újra a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Múzeuma Rónaki László egykori barlangkutató hagyatékának időszaki emlékkiállításával. Az ő nevéhez fűződik szinte minden baranyai barlang és üreg felmérése.

A múzeum egzotikus érdekességei a trópusilepke- és tengericsiga-gyűjteményei, valamint itt őrzik a „mecseki dinoszaurusz” lábnyomának 200 millió éves lenyomatát. Utóbbi értékét növeli, hogy ebből a korszakból világszerte nagyon kevés dinoszauruszlelet került elő. De a különleges jégkorszaki ősmaradványok között a pécsi mamut csontjait is megtekinthetik a látogatók. A tárlatról bővebb információ a múzeum honlapján és a közösségi oldalán olvasható.

Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Múzeum

Cím: Pécs, Szabadság u. 2.

Nyitvatartás: Keddtől szombatig 10.00–16.00; hétfő, vasárnap szünnap.

További árak és aktuális infók ide kattintva.


Barangolás őserdei ösvényeken – Pannon-tenger Múzeum

A miskolci Herman Ottó Múzeum kiállítóhelyén, a Pannon-tenger Múzeumban a tárlat fő témája a felső miocén kori mocsárcipruserdő és a rudabányai őslénytani lelőhely leletei. Rengeteg érdekesség és egy komplett miocén kori időutazás várja az érdeklődőket. A fura ormányosok, a kihalt szarvasfélék, a zömök, rövidnyakú zsiráfok, nem is beszélve a lógorilláról (lófej-gorillatest) a mai ember szemében különös élőlényeknek tűnhetnek.

A múzeumban betekintést nyerhetsz a kontinensvándorlás 600 millió éves történetébe, és szemügyre veheted a Miskolcon előkerült, hatalmas, 3 méteres mamutagyart is. A Rudapithecus-teremben pedig a 10 millió éves rudabányai főemlősről tudhatsz meg többet.

A Pannon-tenger Múzeum egy nem kevésbé érdekes, de merőben más jellegű tárlatnak is otthont ad, ami nem más, mint a Kárpátok ásványait bemutató kiállítás. A Herman Ottó Múzeumnak egyébként 1980 óta van ásványtára, és bár fiatal a gyűjtemény, az ország egyik legnagyobbjának számít a maga 22 ezer tételével. Még több információ a kiállításokról a múzeum honlapján olvasható.

Herman Ottó Múzeum Pannon-tenger Múzeuma

Cím: Miskolc, Görgey Artúr u. 28.

Nyitvatartás: Hétfő kivételével mindennap: 9.00–17.00

További infók árakról és aktuális programokról ide kattintva.


Cikkajánló