Kiállítás a beporzókról rovarperspektívából

Európa legnagyobb, méhekről és más beporzókról szóló kiállítását rendezi be a Magyar Természettudományi Múzeum. A tárlat március végén nyit.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
MTI
2022. március 20.

Európa legnagyobb, méhekről és más beporzókról szóló kiállítását rendezi be a Magyar Természettudományi Múzeum. A tárlat március végén nyit.

A méhek és a többi beporzó pusztulásának beláthatatlan következményei lehetnek, a Föld növényállományának kétharmada igényli a rovarok munkáját – erre hívja fel a figyelmet a múzeum és a Tehetsz méh többet!-program. A világ vezető filmes látványtervezőinek segítségével megvalósuló kiállítás elsősorban iskolásoknak szól, akik interaktívan, a rovarok perspektívájából ismerkedhetnek meg a beporzók munkájával és a mézfogyasztás jótékony hatásaival. A kiállítást 200 négyzetméteren rendezték be.

Ha beporzókról van szó, a legtöbben a házi méhekre gondolnak, de rengeteg olyan növény is van, amit nem a mézelő méhek poroznak be. Húszezer beporzó faj él a világon, például a vadméhek, a zengőlegyek, a lepkék vagy bizonyos bogárfajok, amelyek nélkülözhetetlenek ebben a folyamatban, és a számuk sajnos egyre csökken. Épp ezért fontos, hogy segítsük a beporzó rovarokat. Például azzal, ha sokféle, nem egyszerre virágzó növényt ültetünk a kertünkbe vagy az erkély balkonládáiba, amelyek tavasztól őszig kínálnak táplálékot a beporzóknak, de az is segítség a rovarok számára, ha a kertben a focipálya-szerű gyep mellett hagyunk teret a természetnek is. A témáról többet ide kattintva olvashatsz.

Cikkajánló