Öt hazai múzeum, ahol feltárul a világ

Ha a múzeumlátogatásról még mindig gyerekkorod osztálykirándulásainak legunalmasabb kötelező programja ugrik be, éppen itt az ideje felülírni a berögződést. A 21. században a technika fejlődésének és az új, élményalapú megközelítésnek köszönhetően ugyanis egy kiállítás már régen nem a porosodó üvegtárlókról és a felhalmozott tárgyi emlékek nyakunkba ömlesztéséről szól. Válogatásunkból most megtudhatod, hova érdemes betérned családi kirándulások alkalmával egy falat kultúra vagy egy kis tudományos kalandozás kedvéért.

Szerző:
Hídvégi Brigi
Fotó:
Mátra Múzeum/Magyar Balázs
Komlós Attila és Gergely Tibor/Denevérmúzeum
Shutterstock
Katona Lajos Tamás
Kiss Tanne István/Pannon-tenger Múzeum
Vízy Zsigmond/Duna Múzeum
2015. december 16.

Ha a múzeumlátogatásról még mindig gyerekkorod osztálykirándulásainak legunalmasabb kötelező programja ugrik be, éppen itt az ideje felülírni a berögződést. A 21. században a technika fejlődésének és az új, élményalapú megközelítésnek köszönhetően ugyanis egy kiállítás már régen nem a porosodó üvegtárlókról és a felhalmozott tárgyi emlékek nyakunkba ömlesztéséről szól. Válogatásunkból most megtudhatod, hova érdemes betérned családi kirándulások alkalmával egy falat kultúra vagy egy kis tudományos kalandozás kedvéért.

1. Minden, ami Mátra - MTM Mátra Múzeum, Gyöngyös

 

 A klasszicista stílusú Orczy-kastély épületében és a közeli Természettudományi Pavilonban kapott helyet a sokoldalú múzeum, ami hazánk élővilágának titkaiba enged betekintést, főszerepben a Mátrával. A gyerekek kedvence lehet a lenyűgöző ásványkiállítás; darabjai a világ különböző tájairól származnak. A vadászattörténet témájú termekben 10. századi visszacsapó íjat is láthatsz, az ősnövénytani és -állattani kiállítás pedig még messzebbre kalauzol az időben. Ez utóbbi legizgalmasabb darabja a kivételes épségben megmaradt mamutcsontváz. Bugát Pál, a város polihisztora külön emlékszobát kapott. Az orvosként és nyelvújítóként is tevékenykedő férfi volt az, aki egykor „összegyüjté, és szószármaztatási elvekkel vegyité” az 1843-ban kiadott Természettudományi Szóhalmazt, ami olyan gyöngyszemek latin megfelelőit is tartalmazta, mint a pöczök vagy a hüvelcskés dúguj.

 

 

A pavilon egyik fő látványossága egy 15 méter magas, valósághűen megépített tölgyfa, ami a hazai erdők élővilágát mutatja be a gyökérszinttől a lombkoronáig. Igazi különlegesség a „csigafal”, illetve a pálmaház, ahol egzotikus halakat és hüllőket csodálhatsz meg. Bővebb információ: matramuzeum.hu2. A hosszú fülű, a fecskeszárnyú meg a kereknyergű patkós - Denevérmúzeum, Abaliget

 Ha a Mecsekben túrázol, a csodálatos cseppköveiről méltán híres Abaligeti-barlang mellett ne hagyd ki a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság egyedülálló bemutatóhelyét, a Denevérmúzeumot sem. Bár a legtöbben már tisztában vannak azzal, hogy az egykor titokzatos vérszívónak tartott bőregértől nem kell tartani, a veszélyeztetett állatok életmódjával kapcsolatban biztosan neked is tartogat meglepetéseket a kiállítás. Megtudhatod például, milyen denevérfajok élnek Magyarországon, megismerkedhetsz kutatásuk módszereivel és eszközeivel, táplálkozási, szaporodási szokásaikkal, tartózkodási helyeikkel és vándorlási útvonalaikkal.

 

 

A 2004-ben felújított, korábban turistaházként működő épületben berendezett, látványos kiállítás makettekkel, preparált denevérekkel, számítógépes ismertetővel, interaktív térképpel és nagy felbontású fotókkal várja a látogatókat. Az Abaligeti-barlangba, a Denevérmúzeumba, illetve a helytörténeti kiállításra kombinált jegyet is lehet váltani a barlang pénztárában. Bővebb információ: ddnp.hu/abaliget3. Egy csöppnyi természet a falak között - Bakonyi Természettudományi Múzeum, Zirc

 A zirci intézmény hazánk egyetlen vidéki természettudományi szakmúzeumaként jött létre 1972-ben, ám megtekintésével ennél sokkal messzebbre utazhatsz vissza az időben. Elég csak körbepillantanod a „Jégkorszaki óriások a Bakonyban” elnevezésű kiállításon, ahol többek között a 2006-ban Csajág határában megtalált mamutcsontvázakkal találkozhatsz. A múzeum töviről-hegyire bemutatja a Bakony élővilágát, geológiáját, és kiállítási darabjai évszázados múlttal büszkélkedhetnek. Gyűjteménye 20 000 növényt és 265 000 rovart foglal magában. A múzeumot végigjárva elmondhatod majd magadról, hogy betekinthettél a tőzegmohás úszólápok titkos világába, láthattad a hegység legszebb ásványait, és arról is a saját szemeddel győződhettél meg, hogy a víziskorpió valójában nem más, mint egy rovar.

 

 

Az intézmény működtet erdei iskolát, és különféle programokat is szervez, az állatok világnapján például aszfaltrajzversenyt rendeztek a múzeum előtti zsákutcában. A múzeum Facebook-oldalán rendszeresen lehet családi belépőt nyerni, így érdemes figyelemmel követni azt. Bővebb információ: bakonymuseum.nhmus.hu4. Barangolás őserdei ösvényeken - Pannon-tenger Múzeum, Miskolc

 A Bükk hegység keleti kapujában álló intézmény létrehozásának ötlete egy nem mindennapi felfedezés kapcsán merült fel: 2007-ben egy körülbelül 7 millió éves mocsárcipruserdő részlete került elő a bükkábrányi lignitbánya területén. Ennek négy, kivételesen konzerválódott darabját is őrzi az öt évvel később megnyílt földtörténeti és természetrajzi múzeum, ahol egyszerűen lehetetlenség passzívan sétálgatni. Az interaktív játékok és érintőképernyős bemutatók lépten-nyomon arra ösztönöznek, hogy a látogatók saját tapasztalataikon keresztül, szórakozva ismerjék meg a miocén kort.

 

 

A múzeumban betekintést nyerhetsz a kontinensvándorlás 600 millió éves történetébe, szemügyre veheted a Miskolcon előkerült, hatalmas, 3 méteres mamutagyart, egy billenőasztalos, golyós játékkal északi-sarki expedíción vehetsz részt, és megcsodálhatod a 12 millió éves erdőbényei virágszirom- és rovarlenyomatokat is. A Rudapithecus-teremben a 10 millió éves rudabányai főemlősről tudhatsz meg többet, egy másik tárlat pedig több mint 1000 különféle ásványt mutat be. Bővebb információ: pannontenger.hu5. Mennyi mindent nem tudtál még a vízről - Duna Múzeum, Esztergom

 Ha azt mondjuk, hogy a 2001-ben megújult intézmény a magyar vízgazdálkodás rejtelmeivel és legnagyobb folyónkkal ismerteti meg a látogatót, talán még senki nem kapja fel a fejét, de ha azt is hozzátesszük, hogy a múzeumban űrfelvételen sétálhatunk, beülhetünk egy helikopterszimulátorba, valamint kiderül, hogy mi az az Aquamobil, arra valószínűleg már többen felfigyelnek. Az intézmény hitvallása, hogy a gyerekek játékos módon tanulhassanak az érdekesebbnél érdekesebb látnivalókon, szemléltető kísérleteken és foglalkozásokon keresztül. A Duna Múzeumban tett látogatás során nemcsak szemügyre vehetik, makettek segítségével ki is próbálhatják a malmokat, kutakat, zsilipeket.

 

 

Az állandó kiállítások a felnőttek számára szintén szolgálhatnak érdekes meglepetésekkel: megnézhetik például, hogyan festett egy úri fürdőszoba vagy egy mosókonyha a 19. század végén, a vetítőteremben pedig egyebek mellett a közelmúlt árvizeiről tudhatnak meg többet. Az év elején megnyílt Látványtár a múzeum kiállításon túli világába, a gyűjtemények és a raktározás titkaiba nyújt betekintést, ezek felfedezését infokommunikációs eszközök, játékos feladatok segítik. Bővebb információ: dunamuzeum.huA cikk megjelent a Turista Magazin 2015 novemberi számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Zempléni tájak, ahogy még nem láttad

Aki borozás közben pipázna, most jól jár
Zöldségeskertből királyi pálmaház

Cikkajánló