Tipp egy tökéletes családi vízitúrához: a Hernád

Ha elegünk van a már jól megszokott, amúgy is forgalmas vízitúra helyszínekből és valami izgalmasabbra vágyunk, vegyük fel a bakancslistánkra a Hernád-völgyét!

Szerző:
Turista Magazin/hernad-volgy.hu
2023. július 28.

Ha elegünk van a már jól megszokott, amúgy is forgalmas vízitúra helyszínekből és valami izgalmasabbra vágyunk, vegyük fel a bakancslistánkra a Hernád-völgyét!

A Hernád Kelet-Szlovákia és Északkelet-Magyarország közös folyója, a Király-hegy északi oldalától 286 km hosszan kanyarog a Hernád-völgyben, amelyből 168 km-t szlovák területen tesz meg, miközben Abaújnádasd és Abaújvár között 11 km-en határfolyó, majd további 118 km után megtétele után elér Sajóhídvég közelébe, ahol beleömlik a Sajóba. A folyó szlovákiai szakasza evezésre alkalmas, de helyenként sebes folyású könnyű vadvíz, a déli, magyarországi szakasza viszont már lassabb, csendesebb, így akár családi vízitúrázásra is tökéletes lehet.


Sport és országjárás egyben

Gyakorlott vízitúrások egy bő hét alatt végigevezhetik a teljes folyót, vagy négy nap alatt a magyar szakaszt. A kevésbé gyakorlottak pedig válogathatnak az 1-2 napos, kisebb távú túrák közül a helyi vízitúra-szervezők kínálatában.

A magyar szakaszon az államhatártól a vizsolyi hídig kisebb kajak vagy kenu alkalmas leginkább a folyó vadregényes és technikás szakasza miatt.

A gibárti és felsődobszai duzzasztók felett 4-5 folyamkilométeren csendes, szinte síkvizű a folyó, ami családok és gyermekek számára is kifejezetten alkalmas a vízitúrára. A Hernád mentén több helyi vállalkozás, egyesület és önkormányzat biztosít lehetőséget kajak-, kenu- és kerékpár-kölcsönzésre is.

Egynapos kalandozástól a többnapos családi túráig terjed a kínálat

Aki kedvet kapott egy kis evezéshez a Hernádon, számos túra közül választhat az igényeinek megfelelően. A kínálat gyakorlatilag lefedi az összes igényt: aki az izgalmakat keresi, azoknak a Hernád legfelső magyarországi szakaszán kínálnak egynapos „Adrenalin vízitúrát”. A bedőlt fák és éles kanyarok miatt, ezt a fajta túrát kifejezetten gyakorlott evezősöknek ajánlják, de létezik egy kétnapos, kimondottan családoknak, kezdő és haladó vízitúrázóknak javasolt program nagykinizsi faházas szállással, de sátorozni is van lehetőség.

Kifejezetten kezdőknek, bulizóknak, magányos túrázóknak a Felsődobsza-Pere laza, egynapos vízi körtúra ajánlott, ugyanis a Hernádnak ez a szakasza lassú, szinte állóvíz jellege van, így akár SUP-ozásra is tökéletes lehet. Akik több napot szeretnének a környéken tölteni, jobban megismerve ezt a gyönyörű tájegységet, azok számára egy háromnapos túra lehet a legjobb választás gibárti és hernádkércsi vízparti bázissal. Ez a kezdők és haladók számára is ideális túra két vízierőművet is érint (Gibárt és Felsődobsza), ahol kézzel kell átemelni a kenut.

Tipp

A vízitúrázás mellett még rengeteg felfedeznivaló vár rád a Hernád-völgyében, ahová bakancsot is érdemes vinni, de bringával is remek túrákat tehetünk, így érdemes több napot szánni környékre. A látnivalókért, szállásajánlatokért, túratippekért a hernad-volgy.hu honlapot érdemes felkeresni, ahol minden fontos információt egy helyen megtalálsz.


#REJOICE

Cikkajánló