Titkok a füzérradványi Károlyi-kastélyból

Nemrégiben nyitotta meg a kapuit a felújított Károlyi-kastély, ami méltán nevezhet hazánk egyik legizgalmasabb kastélyának címére, a parkja pedig gyönyörű. Cikkünkben a legérdekesebb kulisszatitkokba nyújtunk bepillantást.

Szöveg:
2021. december 1.

Nemrégiben nyitotta meg a kapuit a felújított Károlyi-kastély, ami méltán nevezhet hazánk egyik legizgalmasabb kastélyának címére, a parkja pedig gyönyörű. Cikkünkben a legérdekesebb kulisszatitkokba nyújtunk bepillantást.

Ha valaki beleássa magát a füzérradványi kastély történetébe, számos érdekességre bukkanhat. Kezdve azzal, hogy az egykori birtokot, Radványt még Báthory Erzsébet – a rossz nyelvek szerint szüzek vérében fürdőző grófnő – is tulajdonolta, de ekkoriban még nem biztos, hogy kastély is állt a területen. Először 1626-ban tesznek róla említést írásban, hogy kúria áll Radványon, a Károlyiakhoz pedig 1686-ban került a birtok. A legérdekesebb időszak a kastély életében az, amikor luxusszállóként üzemelt – ezt az időszakot hivatott megidézni a mostani kiállítás is, amit nagy sikerrel tesz.

Újszerű ötletet valósítottak meg a kastélyban, ami nagyon egyedivé teszi a látogatói élményt: ez nem más, mint a „gyilkosos játék”, aminek a lényege, hogy a látogató minden teremben megnézhet egy felvételt, amin egy egykor itt élő vagy dolgozó személy egy gyilkosságról mesél. Megszólal többek között a főkertész, a recepciós és a szállodaigazgató, és a szerepeket olyan híres színészek alakítják, mint Mucsi Zoltán, Scherer Péter vagy Katona László. A videók a kastélyban kialakított szabadulószobához csinálnak kedvet, és mintegy bevezetőként szolgálnak a játékhoz.

A tárlat önmagában is informatív, ezért vezetés nélkül is bejárható. Nézőkékbe bepillantva például képet kapunk arról, hogy az előttünk lévő tér hogyan nézett ki egykor, és mennyire sikerült leutánozni az akkori miliőt.

Érdemes ellátogatni a kastély Facebook-oldalára is, ahol rendszeresen osztanak meg érdekességeket a követőkkel. Ebben a posztban például arról van szó, hogyan találták meg gyerekek 1953-ban azokat a 16-19. századi fegyvereket, porcelánedényeket és -figurákat egy üregben a kastélytól nem messze. Innen származnak azok a kínai Fo kutyák, amelyeket most a kastély kiállításán meg is lehet csodálni. De a Facebook-oldalról derül ki az is, hogy az épület jellegzetessége, a nyolcszögletű torony megépülése előtt gúny céltáblája volt, azaz inkább megálmodóját, gróf Károlyi Edét ugratták a kissé aránytalan épületrész miatt a család tagjai.

Füzérradványt imádták a celebek. 1938-tól számos ismert ember – nemzetközi sportbajnokok, színészek, művészek – jártak ide pihenni egy indiai maharadzsától kezdve Henry Fordig vagy Jávor Pálig. Ennek egyik oka a fényűzés mellett az volt, hogy egyszerűen nem lehetett itt unatkozni: a gyönyörű park sétára csábított, de volt úszómedence, csónakázási lehetőség a tavon, télen korcsolyázni, síelni, szánkózni lehetett, nyáron teniszezni vagy lovagolni. A kastély egyik szobája tele van mozis plakátokkal, ami nem meglepő, mert több filmet is forgattak a helyszínen, ezek közül a két leghíresebb a Kísértés Karády Katalin és Bulla Elma főszereplésével, valamint A Pendragon legenda Szerb Antal regénye nyomán.

És ha már említettük a kastélyparkot: a füzérradványi az egyik legszebb a maga nemében Magyarországon. Közel 90 hektáros, és 2017-ben újult meg. Mivel a második világháború alatt igencsak lepusztult, ez nem volt egyszerű feladat, a hajdani halastavakat újból meg kellett építeni, és a patakmedrek, források rendbetételére is szükség volt. Megépült 6 kilométernyi sétaúthálózat, könnyedebb és vadregényesebb útvonalon is fel lehet fedezni a parkot.

A kastély rendszeresen otthont ad különféle eseményeknek: legközelebb december 4-én lesz könyvbemutató, ahol Az erdő finom című kötettel ismerkedhetnek meg a látogatók, december 12-én pedig koncertet tartanak.

A füzérradványi Károlyi-kastély 2021. november 1. és 2022. március 31. között, keddtől vasárnapig 9.00 és 17.00 óra között tart nyitva. A felnőtt belépőjegy ára 3000 Ft, a kedvezményes jegy 1500 Ft-ba kerül, a családi pedig 6000 Ft-ba. Ide kattintva még több infót találsz.

Mi a megnyitás után nem sokkal jártunk itt, és a novemberi Turista Magazinban számoltunk be az élményeinkről.

Cikkajánló