Titokzatos lakók a Szigetközben

Neves magyar természetfilmesek alkotásait bemutató filmklub indul februárban az Országos Mezőgazdasági Könyvtárban havi rendszerességgel.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Shutterstock
2015. február 8.

Neves magyar természetfilmesek alkotásait bemutató filmklub indul februárban az Országos Mezőgazdasági Könyvtárban havi rendszerességgel.

Az érdeklődők az első előadói blokkban Mosonyi Szabolcs rendező-operatőr alkotásaiból láthatnak válogatást.

Február 10-én a Vad Szigetköz 52 perces filmet tekinthetik meg a nézők, amelyet az ország nyugati kapujánál forgattak. Ott, ahol a tájat a fejlett gazdaság képviselői uralják: autópályák, nagyvárosok, ipari parkok, szélerőművek, és az éppen húsz éve üzembe helyezett vízerőmű. Valami azonban megbújik közöttük. Egy hatalmas hordalékkúp apró, szigetszerű falvakkal, erdőkkel, vizenyős rétekkel és nádasokkal, amelyeket számtalan kisebb-nagyobb vízfolyás, folyóág övez. Az Európában egyedülálló szárazföldi deltát a hegységekből kilépő Duna hozta létre. A folyó napjainkban azonban már nem járhat olyan szabadon, mint régen. Az épített környezet szorítását látva adódik a kérdés: megőrizheti-e az élővilág egykori gazdagságát?
 


 

A szervezők mindenkit várnak az első filmklub napra 2015. február 10-én, kedden, 18 órakor.  A többi vetítést minden hónap második keddjén, 18 órakor tartják. (1012 Budapest, Attila út 93.) A filmklubot Urai Róbert vezeti. Bővebben az eseményekről itt olvashatsz.

  

 
Mosonyi Szabolcs, rendező-operatőr, 1970-ben született Budapesten. Diplomát biológia-földrajz szakos tanárként szerzett. A természet és az ismeretterjesztés iránti érdeklődése először amatőr természetfotósként, majd később természetfilmesként mutatkozott meg. Feleségével, Bagladi Erikával 2000-től kezdtek komolyabban foglalkozni ismeretterjesztő filmek készítésével. Ezek kezdetben még lelkes amatőr munkák, amelyek túrákkal és kirándulásokkal egybekötődtek, a Dunai-ártérről vagy a Tátra hegységről. Mosonyi Szabolcs munkáit számos külföldi és hazai televíziós csatorna sugározza, filmszínházak vetítik, illetve több tucat fesztiváldíjjal jutalmazták.

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kapcsolódó cikkek:
Vad Szigetköz

Csendes gyarmatosítók

 

Cikkajánló