Több ezer embert csábítanak Kéktúrázni

Nem mindennapi vállalkozásra készül a Magyar Természetjáró Szövetség az október 10-ei Kéktúrázás Napjával. A több ezer embert megmozgató rendezvényről kérdeztük a szervezőket.

Szerző:
Turista Magazin
2020. szeptember 17.

Nem mindennapi vállalkozásra készül a Magyar Természetjáró Szövetség az október 10-ei Kéktúrázás Napjával. A több ezer embert megmozgató rendezvényről kérdeztük a szervezőket.

A Turista Magazint is kiadó Magyar Természetjáró Szövetség 1961 óta működteti hazánk legismertebb és egyben leghosszabb túramozgalmát, az Országos Kéktúrát. A legendás túraútvonal előtt tisztelegnek a Kéktúrázás Napjával, amelynek keretei között bárki belekóstolhat a teljesítésébe: október 10-én közösen lehet majd végigjárni a teljes útvonalat 70 szakaszra bontva, maximum 50 fős csapatokkal és felkészült túravezetőkkel. A szervezők reményei szerint így 3500 ember fogja egyszerre egy napig járni a kéket a teljes nyomvonalon. Erről a nem mindennapi vállalkozásról kérdeztük a két főszervezőt Rigler Szilvit és Németh Ádámot.

Honnan jött a Kéktúrázás Napjának ötlete?

2019-ben a Kéktúra a világ TOP 25 bejárandó turistaútvonala közé került a National Geographic ajánlása alapján. Ez óriási és nem várt siker volt. Azt gondoltuk, jó lenne, ha a hazai lakosság is megismerné a Kéket. Akár egy nap alatt is - ami persze egy embernek lehetetlen -, de ha napi szakaszokra osztjuk az Országos Kéktúrát, akkor közösségi élményként 3500-an egyszerre lehetnek részesei ennek a nagyszerű élménynek.

Mi alapján alakítottátok ki a túraszakaszokat?

Több szempontot is figyelembe kellett venni a szakaszolás során. Természetesen az egyik fő szempont a túra hossza volt. Szerettünk volna lehetőséget biztosítani azoknak, akik még annyira nem rutinosak a természetjárás terén és esetleg tartanak a hosszabb távoktól. Nekik szántuk a 7-10 kilométer közötti rövidebb túrákat. A szintemelkedésben bővelkedő 20 kilométer feletti szakaszok pedig megfelelő kihívást jelenthetnek a tapasztaltabb túratársaknak is. Emellett a gyakorlati megvalósítás legnagyobb megoldandó feladata a logisztika. A kezdő- és végpontok kiválasztásakor szem előtt tartottuk, hogy tömegközlekedéssel elérhető legyen és időben oda is lehessen érni a rajthoz. Persze ugyanez igaz a hazaút során is. Nyilvánvalóan a parkolási lehetőségekről sem szabadott megfeledkezni.

Lesznek esetleg tematikus túrák?

Igen, méghozzá elég sok. A tematikus túrákon egy-egy érdeklődési kör, speciális csoport együtt túrázását szeretnénk lehetővé tenni. Van olyan túra, ahova a kutyájukkal túrázókat várjuk, lesz zarándok útvonal, fotós túra, babahordozós túra kisgyermekes családoknak, illetve lesz olyan útvonal, ahol érdekes, a kéktúra kialakulásában vagy mai népszerűsítésében részt vállaló ismert emberekkel lehet együtt túrázni, de egy szakasszal megemlékezünk a 2017-ben elhunyt fotós, Burger Barna előtt is. A túra tematikus jellegét egy kis háromszöggel is jeleztük a listában.

Kik lesznek a túravezetők?

Szakaszfelelősöknek hívjuk őket, hiszen feladatuk meglehetősen összetett. A területileg illetékes erdészetek, nemzeti parkok és natúrparkok szakemberei nagy segítségünkre vannak, több tucatnyian fognak ilyen módon részt venni a rendezvény megszervezésében. Rajtuk kívül a Magyar Természetjáró Szövetség tagegyesületei is delegálnak számos szakaszfelelőst. Egyes tematikus túrák esetén pedig egy-egy téma szakértője, kiemelkedő alakja lesz a túra “gazdája”.

Hol és miként lehet jelentkezni a túrákra, van esetleg jelentkezési határidő és kell ezért fizetni valamit?

A jelentkezés online történik a www.kekturazasnapja.hu honlapon. Egy gyors regisztráció után könnyedén meg lehet ezt tenni. Jelentkezési határidő nincs, csupán a szabad helyek esetleges elfogyása jelent korlátot. Sikeres jelentkezés esetén a nevünk megjelenik a résztvevők listáján, és kapunk egy visszaigazoló levelet a legfontosabb információkkal. A részvétel mindenki számára teljesen ingyenes!

Mi van akkor, ha már elfogytak a helyek az általam kinézett szakaszra?

Akkor sem kell kétségbe esni, hiszen a jelentkezési rendszer tartalmaz egy várólista funkciót. A listára való jelentkezés sorrendjében lehet bekerülni a túrára a lemondások révén.

Milyen felszereléssel kell készülni?

Pont úgy érdemes készülni, mint bármely más túra esetén. Kényelmes, bejáratott túracipő vagy bakancs, réteges ruházat vízálló esőkabáttal eső esetére. Megfelelő méretű hátizsák folyadékkal és táplálékkal. És persze a Kéktúra igazolófüzetet sem érdemes otthon hagyni, hiszen lesz alkalom pecséttel gazdagítani azt.

Kapnak emlékül valamit a résztvevők?

Készülünk ajándékkal mindenki számára, de ez még a túra napjáig maradjon meglepetés.

A járványhelyzetre való tekintettel lesznek óvintézkedések, ha igen milyenek?

Önmagában a túranap szerkezete viszonylag szerencsés a vírushelyzetre nézve. Habár bő 3000 túrázóra számítunk október 10-én a kék sáv jelzésen, egyszerre, egy időben maximum 50 fő lehet a létszámkorlátok miatt. Mindez ráadásul a szabad levegőn, ahol lehetőség van távolságot is tartani. Erre külön kérni fogjuk a résztvevőket és igyekszünk majd kerülni a csoportosulást a kezdőpontokon, végpontokon és a pihenők során. Közben pedig napi szinten figyelemmel követjük a híreket és igyekszünk felkészülni mindenre, ami tőlünk telik.

Rossz idő esetén is megtartják a túrákat?

“Nincs rossz idő, csak rosszul öltözött túrázó” tartja a régi mondás, és ez igaz is. Októberben lehet indiánnyár és ökörnyálas napsütéses reggel, vagy hideg, borongós, esős nap is ezen a szombaton. Időjárástól függetlenül várunk mindenkit, a réteges öltözködés, a megfelelő lábbeli és az esővédelem fontos. No meg a víz és az élelem is, erről mindenkinek magának kell gondoskodnia.

Lesz hasonló rendezvény a többi kéktúra mozgalommal is?

Igen, egy sorozat részeként indítjuk el az idei túranapot. A tervek szerint jövőre a 20. születésnapját ünneplő Alföldi Kéktúra lesz a soron, 2022-ben pedig Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrával zárul be a kör.Cikkajánló