Többhektárnyi madáretető a természetben

Szívmelengető látványt nyújt a szemlélőnek, ahogy az énekesmadarak tarka, több százas csapatokban lakmároznak kedvenc csemegézőhelyeiken. De hol vannak ezek a táplálékban gazdag élőhelyek télen?

Szerző:
kmnp.hu
Turista Magazin
Fotó:
Szél Antal István / Körös - Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2021. február 5.

Szívmelengető látványt nyújt a szemlélőnek, ahogy az énekesmadarak tarka, több százas csapatokban lakmároznak kedvenc csemegézőhelyeiken. De hol vannak ezek a táplálékban gazdag élőhelyek télen?

A lábon álló, learatatlan napraforgótáblák kitűnő táplálékkínálatukkal énekesmadarak tömegeit tartják el a téli időszakban. Csapatosan járják a balkáni gerlék, a vetési varjak, de a fő tömeget a magevő énekesmadarak adják. Ilyen a tengelic és a zöldike, melyek több százas csapatai felhőznek a táblák felett, sok esetben így menekülve a felbukkanó karvalytól – olvasható a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

A csapatszellemre és az összetartásra nagy szükség van ilyenkor, hiszen nemcsak énekesmadarak látogatják a napraforgótáblákat, hanem az őket zsákmányul ejtő ragadozó madarak is. Fontos tehát a nagy csapatba csoportosulás, mert a ragadozó érkezésekor egyszerre repül fel a levegőbe a tarka madársereglet, így megnehezítve az éles szemű vadászok dolgát. És természetesen a táplálék felkutatásában is fontos szerepe van a csoportosulásnak, több szem többet lát alapon.

Mint írják, a tengelic a Körös–Maros Nemzeti Park tájainak gyakori fészkelője. Az egyik legszínesebb madaraink egyike, ezért a terepen még a gyakorlatlanabb madármegfigyelők is könnyen felismerhetik. A zöldike is rendszeres, de kisebb számú fészkelő. Mindkét faj szeret télidőben nagyobb csapatokba gyűlni, és jelen lenni a napraforgó vagy egyéb apró magot kínáló, kint hagyott táblákon.

Olyan ez az élőhely, mint egy szabadtéri madáretető, csak az alapterülete több hektár.

Gyakran a mezei verebek is betársulnak a madáregyüttesbe, és a kenderikéket is több százas csapatokban láthatjuk itt. És, amikor ez a tarka madárcsapat felrepül, a különböző fajok vegyes hangja különleges hangulatot teremt a téli madármegfigyelés hátteréül. Ezért is érdemes kirándulás alkalmával nyitva tartani a szemünket.


Forrás: Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló