Több mint kétszázezer madarat gyűrűztek meg tavaly

Elkészült a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűzési Központjának összefoglalója a 2015. évi hazai madárgyűrűzési eredményekről - kiderült, hogy tavaly rekordot döntöttek.

Szerző:
Greenfo/MME/TM
Fotó:
Shutterstock
2016. április 27.

Elkészült a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűzési Központjának összefoglalója a 2015. évi hazai madárgyűrűzési eredményekről - kiderült, hogy tavaly rekordot döntöttek.

Összesen 221 madárfaj 226 536 példányát jelölték meg, ami éves szinten meghaladja az eddigi eredményeket - derül ki az MME jelentéséből.

 

A legtöbb füsti fecskéből volt (30 140 példány), széncinegéből 24 481-et, cserregő nádiposzátából 16 813-at, foltos nádiposzátából 16 813-at, barátposzátából 15 018-at, kék cinegéből pedig 14 436 példányt jelöltek meg.
A madarak egy része fiókakorban kapta az egyedi azonosítót, összesen 107 madárfaj 18 127 példánya. A gyűrűzések több mint fele a madárgyűrűző állomásokon történt, amelyeken a jelölések mellett 25 ezret meghaladó visszafogást is regisztráltak.

 

 

A belföldi gyűrűzési és visszafogási adatok mellett 2015-ben több mint 1200 magyar gyűrűs madár került meg külföldön, legtöbbjüket a távolról is leolvasható színes jelölésük alapján azonosították.


A magyar madárgyűrűzési adatbank, amelyet a Madárgyűrűzési Központ kezel, jelenleg 5,9 millió adatot tartalmaz. 

 

Mire jó a madárgyűrűzés?

Az egyedi jelölésen alapuló technika lehetővé teszi, hogy a madarak egész földünket átfogó vonulási hálózatát el tudjuk képzelni. Információkat nyerünk az útvonalakról, a pihenő-, a táplálkozó- és a telelőhelyekről, emellett pedig például a túlélési valószínűségekre, a teljes élettartamra vonatkozó reprodukciós sikerre is következtethetünk, ami adott esetben a populációváltozások okát segít felderíteni.

 

A madárgyűrűzés rejtelmeiről itt olvashatsz bővebben. 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Madarat gyűrűjéről - Szárnyra kelt titkok

Itt a madárhatározó applikáció

Fülemüleséták országszerte májusban

Egyre több a nyári lúd Cserebökényben

Cikkajánló