Tudod, kik voltak a szarmaták?

Ha a válasz nem, ezt a helyet neked találták ki: az Alföldre az első században érkező és ott tartósan letelepedő szarmaták régészeti hagyatékát bemutató park nyílt Bordányban.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Bordány - a Homokhátság szíve / Facebook (Kiemelt kép)
Forrás:
MTI
2023. május 31.

Ha a válasz nem, ezt a helyet neked találták ki: az Alföldre az első században érkező és ott tartósan letelepedő szarmaták régészeti hagyatékát bemutató park nyílt Bordányban.

A május 27-én átadott park területét sáncárok és vesszőfonásos paliszádfal veszi körbe, a bejáratnál pedig háromszintes, fából emelt torony áll, ahonnan belátható az intézmény teljes területe. Az érkezőket látogatóközpont fogadja, ahol egy előadó- és egy kiállítótermet is kialakítottak. A tárlaton bemutatják, hogy a nomád-félnomád szarmaták az Alsó-Volga és a Dél-Urál vidékéről hogyan érkeztek Európa közepére, jelentek meg időszámításunk szerint az első században a Kárpát-medencében, majd népesítették be az Alföldet.

Az érdeklődők megtudhatják azt is, hogy Kelet-Európában a szarmata törzsek fénykorának az időszámításunk szerinti 2-3. században megindult germán, majd a 4. századi hunokhoz köthető népvándorlások vetettek véget, az írásos forrásokból szervezett jelenlétük még a 6. század második felében is kimutatható.

A parkban négy, 4-5. századi egység - lakóház és a hozzájuk kapcsolódó gazdasági épületek - rekonstrukciója készült el, régészeti feltárások, illetve néprajzi analógiák alapján korabeli technológiával és anyagokból. A részben vagy teljesen földbe süllyesztett épületeknél a látogatók képet kaphatnak a szarmaták életéről: megtudhatják milyen növényeket termesztettek, állatokat tartottak, hogyan dolgozták föl az élelmiszereket, s arról is, milyen volt a kézművességük.

A parkhoz egy csaknem négyszáz méter hosszú tanösvény is kapcsolódik: a semlyékes, kiszáradó lápréten a térség növénytársulatait és élővilágát ismerhetik a vendégek. A fejlesztés mintegy 244 millió forintnyi uniós támogatásból valósult meg.

Cikkajánló