Tudod, melyik hazánk „legbátrabb faluja”?

A megtisztelő megnevezést az Országgyűlés 2008-ban adományozta a Vas vármegyei kis településnek.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Farkas Péter / MTSZ (Kiemelt kép)
2023. október 7.

A megtisztelő megnevezést az Országgyűlés 2008-ban adományozta a Vas vármegyei kis településnek.

Mindenki tudja, hogy a Leghűségesebb Város Sopron, míg a Legbátrabb Város Balassagyarmat. A Communitas Fortissima címről, azaz a Legbátrabb Faluról viszont már kevesebben hallottak, holott tettben, ez a Dél-dunántúli Kéktúra által is érintett település sem marad el híresebb társaitól.

Ezt a címet a Vas vármegyei Kercaszomor viseli, hivatalosan 2008-tól, ekkor adományozta az Országgyűlés a nevet a kis településnek. A rangos megnevezés az 1920. augusztus elsején történt eseménynek állít emléket, amikor a szomoróci lakosság a kercai helyőrség katonáival egyesülve kiűzte a megszálló szerb-horvát-szlovén katonákat a területről.

A történethez hozzátartozik, hogy a később visszatérő megszállók a szomoróci férfiakat bebörtönözték, akik csak a határmegállapító bizottság döntése után kaphatták vissza szabadságukat. Az egykori nagy események tiszteletére száz évvel később, 2020 augusztusában emlékművet is avattak a faluban.

A Kéktúrázás napja

Az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapja a Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében, október 14-én, szombaton lesz. Ha te is szeretnél részt venni az idei Kéktúrázás Napján, nem kell mást tenned, mint kiválasztani a neked tetsző szakaszt, és regisztrálni.

Az esemény részleteit ITT találod.

Kercaszomort is megismerheted a Kéktúrázás napján, Őriszentpétertől Szentgyörgyvölgyig tartó, 28,2 km-es túrán, amire ezen a linken tudsz jelentkezni.


Cikkajánló