Tudod, melyik Magyarország leghidegebb pontja?

És azt, hogy hol és mikor mérték a hidegrekordot hazánkban?

Szöveg:
2024. január 2.

És azt, hogy hol és mikor mérték a hidegrekordot hazánkban?

A hidegrekordok az utóbbi években zömmel Zabarban dőlnek meg. A Nógrád megyei településen évente akár több alkalommal is előfordul, hogy megdől a napi hidegrekord. Ez a rekord azt jelenti, hogy az adott napon hol volt a leghidegebb, amióta van mérés Magyarországon. Szóval a zabari zimankó nem viccel, mértek itt már télen többször is mínusz 25-30 fokot, de volt, hogy augusztus közepén 4,9 fokig csökkent a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológia Szolgálat mérései alapján bizony jó eséllyel pályázhat “az ország legalacsonyabb átlaghőmérsékletű települése” címre.

Ám ez nem azt jelenti, hogy itt kell keresnünk az ország leghidegebb pontját. 2021. február 14-én a sajtóban felröppent a hír, hogy a Bükk-fennsík Nagymező néven ismert területének egyik töbrében minden idők leghidegebb magyarországi hőmérsékletét mérték: -35,5 Celsius-fokot! Mégsem ismerték el az új értéket rekordként, mivel a hivatalos adatok településekre vonatkoznak, és nem nyílt terepre, ahol a szélfaktor, sőt a morfológia, a növényzeti fedettség is befolyásolhatja az eredményt.

A valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet hazánkban 1940. február 16-án Miskolc-Görömbölytapolcán mérték, -35 fokos hideget regisztráltak.

Ha érdekel, hogy hol vannak még különleges fagyzugok és jégszívek az országban, illetve hogyan történik egy karsztfennsíki töbörben kialakuló speciális mikroklímamérés, katt ide!


Cikkajánló