Tudod, mi az a fumu, és mit csinálnak vele?

Egy szokatlan formájú és édes pillanatokat okozó különlegesség, amely Zala megyében igen elterjedt, és tiszteletére még szobrot is emeltek Zalaszombatfán. Szerinted mi lehet? Ha nincs tipped, a cikkből megtudhatod.

Szerző:
Turista Magazin
2022. augusztus 18.

Egy szokatlan formájú és édes pillanatokat okozó különlegesség, amely Zala megyében igen elterjedt, és tiszteletére még szobrot is emeltek Zalaszombatfán. Szerinted mi lehet? Ha nincs tipped, a cikkből megtudhatod.

A Zala megye gasztronómiai, gasztrokulturális értékei között előkelő helyet elfoglaló fumu nem más, mint egy csecsemő méretű, baba formájú, feldíszített népi kalács, amely elsősorban a hetési településekhez kötődik.

A 19–20. században lakodalmak és keresztelők alkalmából sütötték ezt a kelttészta-alapú, háromféle tölteléket (mákosat, diósat, illetve aszalt gyümölcsöset vagy mazsolásat) tartalmazó finomságot.

A fiúgyermekek lány formájú, a lányok fiú alakú – pólyába csomagolt, jelképesen megkeresztelt – fumut kaptak keresztelőjükre, amelyet az ünnepség után a keresztanyák vágtak fel az egybegyűlteknek.

Szerencsére nem merült teljesen feledésbe a fumusütés hagyománya, fiatalok is készítik ezt a fonott kalácskülönlegességet, amely az életet és a termékenységet szimbolizálja. Ráadásul még finom is!

Itt megnézheted, hogyan készül a fumu baba:

Cikkajánló