Tudósítás a Mátra 115-ről

Szombat reggel 7:00-kor lelkesítő dobpergés kíséretében elstartoltak a Mátra 115 közösségi  teljesítménytúra résztvevői. 

Fotó:
Gulyás Attila
2014. május 31.

Szombat reggel 7:00-kor lelkesítő dobpergés kíséretében elstartoltak a Mátra 115 közösségi  teljesítménytúra résztvevői. 

 

A rajt helyszíne: a kisnánai vár alatti tájház 

 

A könnyűnek korántsem nevezhető önszervező túrán mintegy 270 túrázó hagyta el a rajtvonalat. A hazai túrázók mellett szép számban indultak külföldiek is. Regisztráltak Lengyelországból, Romániából, Csehországból, Szlovákiából, Ausztriából, sőt, még a tengerentúlról is érkezett résztvevő. 

 

Keresztesi Koppány, a túra egyik szervezője, elégedett a résztvevők számával: "Tavaly 186 indulónk volt, ezt a számot idén sikerült több mint 50%-kal megnövelni. Már csak abban reménykedünk, hogy az időjárás nem lesz túl kegyetlen a túra ideje alatt, így azok is végigviszik a távot, akik a rajtnál még a 88 kilométeres szakaszt választották!"

 

 

Elszánt arcok

 

A táv első állomása Kékestetőn a Sas síház volt. A Turista Magazin online tudósítói itt már várták a beérkezőket.

 

 

 Első méterek a 116.000-ből


 

Az első ellenőrző pontra a 7-es rajtszámú Sperka Tamás futott be 9:01-kor, vele egyidőben a 181-es, a 161-es és a 3-as rajtszámmal induló. 

 

 

A leggyorsabb befutók a kékestetői Sas síházban

 

 

A mezőny a megújuló galyatetői kilátó alatt

 

 

 

Galyatetőn - a nyolcast formáló pályaszakasznak köszönhetően - kétszer is áthaladt a mezőny

 

Elsőként a 298-as rajtszámú Vasilache Marius, néhány perccel utána a 181-es Pap Gábor és a 7-es Sperka Tamás, majd a 161-es Barta László érkezett erre az ellenőrző pontra.

 

 A gyöngyöstarjáni célban már várták a befutókat a túra egyedi, kézzel festett kövei

 

 

 Elsőként a 88 km-es távot teljesítő dr. Juhász Balázs ért be a gyöngyöstarjáni célba

 


Dr. Juhász Balázzsal holnap rövid interjút olvashattok itt, a turistamagazin.hu-n
 

 

23:30 - A LEGGYORSABBAK MÁR A CÉLBAN A LEGHOSSZABB TÁVRÓL IS
Vasilache Marius - 14:50
Pap Gábor - 15:45
Sperka Tamás - 15:45
Nyakas Gábor - 16:01
Barta László - 16:24
Michal Kolodziejczyk - 16:24

 

 

 

Célközeli ellenőrző pont szürkületben

 

 

Több mint 10 induló kapott GPS-t, melyek segítségével a matra115.hu oldalon mindenki végigkövethette pillanatnyi pozíciójukat a kijelölt útvonalon. A célban az iskola falára vetítették a szervezők a térképet.

 

Robi, a Mátra 115 (ami már 126 km) büszke teljesítője reggel, a beérkezés utáni percekben

 

 

 

A megérkezés pillanatai

 

 

A 11. Mátra 115 gyöngyöstarjáni célban felépített családias táborában várták a hozzátartozók, barátok, ismerősök a beérkező túrázókat. Akik, ahogy a célba beértek, a lelkes tapsvihar után azonnal meleg ételt, frissítőket kaptak, és megpihenhettek. Itt, a célban, az „életmentő” fürdés után sikerül beszélgetnünk dr. Juhász Balázzsal, aki kiváló szintidővel teljesítette a 88 km-es szakaszt: elsőként érkezett be a célba.

 


Mikor volt az első teljesítménytúrád?
Már elég rég, 2002 telén indultam először hosszabb túrára, a Börzsönybe. Ekkor egy 44 km-es túraszakaszt teljesítettem. Később folyamatosan indultam különböző teljesítménytúrákon, a Mátra 115-ön például már harmadjára veszek részt a 88 km-es távon.


Hogyan éled meg az ilyen emberpróbáló túrákat?

Ugyanaz az érzésem mindegyik túrán, távtól függetlenül: örülök, hogy ezt is megcsináltam, hogy képes vagyok rá, és milyen jó, hogy kint lehetek a természetben.


A fizikai vagy a mentális felkészülést tartod fontosabbnak?

Szerintem a fizikális felkészülés az első, de ez is fokozatosságot kíván. Az ideális az, amikor évről évre kb. 10%-kal növeljük a teljesítményt. Meg kell tanulni azt is, hogy minden fejben dől el. A fáradtság, kimerültség idején a legfontosabb talán az, hogy összeszedettek legyünk. Fizikálisan, ha topon van a szervezet, nem a cél a fontos, hanem az út, a táj. Az apró részleteket is észrevenni, élvezni a túrát. Ez amolyan összhang a lábunk, fejünk és a természet között.


Egy ilyen kemény túrán Neked mi segít átlendülni a holtponton?
Én aktívan sportolok. Gyermekkoromtól atletizálok, focizok. Át kell esni rajta. Elfogadni, hogy elérkezik az az idő, amikor a szervezet kimerül. Minden túrán van egy mélypont, amikor az ember azt érzi, nem képes továbbmenni, hogy ólomból van a lába, és fizikálisan rosszul van. Most, a 67. km után, Szorospataknál jött el nálam is ez a mélyrepülés. Kellett kb. 15 km, amíg átlendültem rajta. Nem szabad ilyenkor megállni. Frissítés, feltölteni a szervezetet a szükséges nyomelemekkel, és folytatás. A saját korlátok átlépése. Csak ez, ami segít.

 

 

Frissítőpont Fajzatpusztán


Milyen nagy célod van még a túrázással kapcsolatban?
Szeretnék részt venni a Mont Blanc körül megrendezett nagyszabású terepfutó viadalon, az UTMB-n idén is.

 

Mit tanácsolsz annak, aki komoly hosszútávú túrázóvá, kiemelkedő sportemberré szeretne válni?
Csak a fokozatosság elvét kövesse, és nagy kitartás is kell hozzá. Megfelelő sportokkal, edzésekkel a folyamatos fejlődés 45 éves korig lehetséges, úgy vélem. Utána már a szinten tartás lesz a lényeg. Ajánlom mindenkinek, aki ezt a sportot szereti!
 

Cikkajánló