Tudtad, hol a legnagyobb az egy főre jutó macskák száma Horvátországban?

A településre elsősorban mégsem emiatt látogatnak el a turisták, akad itt látnivaló bőven.

Szöveg:
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt illusztráció)
2022. augusztus 2.

A településre elsősorban mégsem emiatt látogatnak el a turisták, akad itt látnivaló bőven.

Slunj, a Plitvicei-tavaktól 30 km-re fekvő település egy rendkívül hangulatos városrésszel bír. Ez nem más, mint Rastoke, a vízimalmok birodalma, ami nem mellesleg arról is híres, hogy itt a legnagyobb az egy főre jutó macskák száma egész Horvátországban. Sajnos, arról nem szól a fáma, hogy ez számosítva mit jelent pontosan, de való igaz, ha itt járunk, jópár cicával találkozhatunk.

Azt azonban le merném fogadni, hogy aki idelátogat, nem a macskákra fog legjobban emlékezni. A „kis Plitviceként” is emlegetett településrészen áramlik a Slunjčica folyó a Koranába (ami a Plitvicei-tavakból ered), és előtte még jó pár csodás, kisebb-nagyobb zuhatagot produkál. Egykor nem kevesebb, mint 22 vízimalom működött itt, gabonaőrlésre és textilkészítésre használták őket. Mára ezek csupán látványelemek.

A legszebb vízeséseket és az itt élők egykori mindennapjait a szabadtéri néprajzi múzeumban lehet megismerni, ami mindenképpen kötelező látványosság. Ha tovább kalandoznánk a környéken, megnézhetjük a Frangepán család hajdani várát, vagy strandolhatunk is a Korana folyóban.

Slunjról részletesen ebben a cikkben írtunk.

Cikkajánló