Tudtad, hol halad együtt a Kéktúra és a vasút?

A helyszín Belső-Somogy különleges erdősége, a sínpár pedig a Mesztegnyői Erdei Vasút több mint 4,5 km-es szakasza.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila
Burger Barna
- MTSz
2023. október 11.

A helyszín Belső-Somogy különleges erdősége, a sínpár pedig a Mesztegnyői Erdei Vasút több mint 4,5 km-es szakasza.

Több szempontból is kuriózumnak számít a Dél-Dunántúli Kéktúra mesztegnyői szakasza. Az Erdei Vasút közel kilenc kilométeres fővonalának csaknem a felét közvetlenül együtt haladva teszi meg a kék út egy páratlan környezetben, amit Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetnek hívnak. A szép vonalvezetésű pálya a belső-somogyi homokvidék változatos terepét tárja elénk: erdők és tavak között kanyarog, gyertyános tölgyesek, kőris-szil ligeterdők, égerlápok között vezet egy roppant változatos élővilágú természetes közegbe.

A Boronka-mellék erdőiben ötvennél is több védett növény él, köztük a tarka nőszirom, a királyné gyertyája, az erdei ciklámen, a tőzike és a békaliliom. A vízfolyások és a tavak a vízimadaraknak adnak menedéket. Vöcskök, gémek, kócsagok, különféle récék, de még a nagyon ritka fekete gólya és rétisas is fészkel a tájvédelmi körzet területén. Jelentős vidraállomány él a környéken, ahol az elmúlt évtizedekben az aranysakál is megtelepedett.

A Mesztegnyői Erdei Vasút jelenleg nem üzemel, hogy mi lesz a sorsa, azt egyelőre nem tudni, így a nyitott vagonokból momentán nem élvezhetjük a táj szépségét, de a kéktúrázóknak a síneket követve így is felejthetetlen látványban lesz részük.

A Kéktúrázás napja

Az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapja a Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében, október 14-én, szombaton lesz. Ha te is szeretnél részt venni az idei Kéktúrázás Napján, nem kell mást tenned, mint kiválasztani a neked tetsző szakaszt, és regisztrálni.

Az esemény részleteit ITT találod.

A Boronka-Melléki Tájvédelmi Körzetet is megismerheted a Kéktúrázás napján, például a Mesztegnyőről Újvárfalvára tartó, 18,5 km-es túrán, amire ezen a linken tudsz jelentkezni.



Cikkajánló