Túradömping a szarvasbőgéstől hangos erdőkbe

Gemenc, Gerecse, Zselic - csak néhány helyszín, ahol idén szeptemberben a szarvasbőgés-hallgató programoké a főszerep.

Szerző:
TM
Fotó:
Molnár Péter (Facebook - Molnár Péter Photography)
2016. szeptember 5.

Gemenc, Gerecse, Zselic - csak néhány helyszín, ahol idén szeptemberben a szarvasbőgés-hallgató programoké a főszerep.

Arról már írtunk, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. ebben az évben is szervez szarvasbőgéstúrákat (a Budakeszi Vadasparknál, Visegrádon és a Valkói Erdészetnél), a továbbiakban pedig összeszedtük nektek, hogy országszerte milyen programokat építenek erre a kivételes zoológiai jelenségre.

 


Kisvasúttal

 

Gemenc messze földön híres a gímszarvasállományáról. A húsz és fél ezer hektáros területen mintegy ezer példány él, ebből több száz hangját hallhatjuk most, s itt a szarvasbőgés-túrák már hagyománynak számítanak. Bár az első ilyenekről már sajnos lecsúsztunk, szeptember 9-én és 10-én még van lehetőség bevetni magunkat a gemenci erdőbe. A négyórás program a Pörbölyi Ökoturisztikai Központtól indul. 17 órától agancsbemutató, 17.30-tól filmvetítés (Mosonyi Szabolcs: A gemenci szarvasok) lesz, 18 órakor pedig indul a kisvasút. A visszaérkezés 21 órakor várható.


A bikák a bőgés elején helyet keresve vándorolnak, majd egy-egy rétet foglalnak el; most még a gemenci erdő különböző részein lehet hallani a párosodásra készülő hímek jellegzetes hangját. Később a Nyári legelőn, illetve a Bárkarakodó réten általában jól hallható a bőgés. Még több infó a gemenci túrákról.

 

A Kaszói Állami Erdei Vasút is szarvasbőgés-hallgatásra invitálja az érdeklődőket szeptember 9-én, 10-én, 16-án és 17-én. A járat a Baláta-tóhoz viszi a kirándulókat, ahol a kilátóból hallgathatják a szarvasok nászénekét. A programra előzetes jelentkezés szükséges az itt megadott elérhetőségek egyikén.

 

 

A Sasrét környéke is hangos a szarvasbőgéstől. A zselici erdők koronás királyait szeptember 16-án és 17-én szakvezetéses túra keretében hallgathatod. 16 órakor indulás Almamellékről kisvasúttal, a visszautazás pedig 22 órakor lesz. Ne felejts el bejelentkezni a programra a szervezőknél!

 

Felsőtárkányból is indul szarvasbőgés-hallgató erdei vasutas túra szeptember 17-én és 24-én 17 órakor a Stimecz-házi végállomásra. A résztvevőknek ételt és italt biztosítanak, de lesz rögtönzött trófeakiállítás is. Előzetes bejelentkezés szintén szükséges. 

 

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. szeptember 17-én a szarvasok nászénekének hallgatásán túl vadászati érdekességekkel és vérebes bemutatóval is várja az érdeklődőket. A Pálházi Állami Erdei Vasút 17.30-kor indul Rostallóra, és 22 órára érkezik vissza Pálházára. Az előzetes regisztráció úgyszint is feltétel, az esemény plakátját itt tudod megnézni. 

 


Gyalog

 

Az „erdei hangversenynek” a Gerecsében is fültanúja lehetsz szeptember 24-én. Találkozó Tatán, Agostyán városrészben, az Ökofalu parkolójában. Innen indul 18 órakor az 5 kilométeres, 4-5 órás túra. Bővebb infóért katt ide.

 

Mi sem kézenfekvőbb, mint hogy a Bőszénfai Szarvasfarm is programokkal készül az őszi eseményre.
A farm három évtizede kutatási program keretein belül jött létre, mára pedig itt található Közép-Európa egyik legjelentősebb vadállománya. A Zselic dombjai között megbújó kis falu ad otthont a Kaposvári Egyetem szarvasfarmjának, ahol 1300 hektáron több mint 2000 állat él. A tenyészkertet fogattal vagy traktor vontatta pótkocsival lehet körbejárni. A program időtartama kb. 1-1,5 óra. Az elérhetőségeket ide kattintva találod.

 

Az Aggteleki-karszton is elmerülhetsz egy kétórás túra erejéig a szarvasbikák énekében szeptember 17-én és 28-án. A találkozó Jósvafőn lesz, a Baradla-barlang fogadótérségében, a jegypénztárnál, mindkét nap 18 órakor. Ha többet akarsz megtudni vagy jelentkezni szeretnél, kattints ide.

 

  

Ezért bőgnek a szarvasok

Az erdők egyik legméltóságteljesebb lakója, a gímszarvas kifejlett, párzásra kész bikái nász idején, szeptember tájt sötétedés után bőgéssel hívják fel magukra a szarvastehenek figyelmét, míg a háremüket őrző hímek riválisaik elriasztása, erejük fitogtatása céljából is bőghetnek. Az ivarérett gímbikák ebben az időszakban néhány ivarérett nőivarú egyedet - ünőt és tehenet - terelnek kisebb csapatba, így alakítják ki az úgynevezett háremet. Fizikai erejüket fitogtatva arra törekednek, hogy az általuk őrzött hárem kizárólagos urai maradjanak. Amíg minden nőivarú egyedet meg nem termékenyít, a bika a hárem körül marad, éberen vigyázza, hogy a „konkurencia” ne juthasson a közelébe. Ha másik, háremet alakítani még nem tudó bika közelít, ezt észlelve a hárembika először hanggal figyelmezteti a trónbitorlót távolmaradásra; ha ez eredménytelen, megverekszenek a birtokjogért. Amelyik bika a párbajban alulmarad, az megfutamodik, és a párzási időszak végéig folytatja más háremek felkeresését.

 

Az ilyen gyengébb, megfutamított, háremtől elkergetett, de ivarérett bikákat nevezik viselkedésük miatt „kereső” bikáknak. Ezt a viselkedést is a gímbikára jellemző hangadás kíséri, de más hangot hallat az imponálni akaró, mást a kereső, és mást a háremvédő, fajtársait riasztó bika. Sőt, a bőgés ezen kívül az állat fizikai állapotáról, méretéről és a vérmérsékletéről is tanúbizonyságot adhat. Így alakul ki az a jellegzetes hangorkán, a többszólamú és változatos hangerejű szarvasbőgés, ami - mivel a nagyvad nem kedveli a hőséget - alkonyattól kezd erősödni, mikor már enyhül az idő. Leggyakrabban az esti és a hajnali szürkületben szólalnak meg a bikák, de a bőgés csúcspontján a nap bármely szakában számíthatunk a jellegzetes hangra.

 

Szerencsés esetben ilyenkor még az egymásnak feszülő, verekedő bikák agancsainak csattogását is hallani lehet, habár a szakemberek óvatosságra intik a kirándulókat: a felajzott, harcra kész bikák közelébe menni nem biztonságos, így mindenképpen figyelemmel kell követni az erdészetek által kihelyezett figyelmeztetéseket!

 
 

Kapcsolódó cikk:

Idén is lesznek szarvasbőgéstúrák a Pilisi Parkerdőben

Cikkajánló