Túrázóknak kedvező menetrendváltozások a buszközlekedésben

Ismét jó hírekkel szolgálunk azoknak a természetjáróknak, akik tömegközlekedéssel fedezik fel hazánk legszebb tájait. Most a Kékestető és a Pilis-Visegrádi-hegység vált még egyszerűbben elérhetővé.

Szerző:
Berki Zoltán
Fotó:
Gulyás Attila
2014. április 27.

Ismét jó hírekkel szolgálunk azoknak a természetjáróknak, akik tömegközlekedéssel fedezik fel hazánk legszebb tájait. Most a Kékestető és a Pilis-Visegrádi-hegység vált még egyszerűbben elérhetővé.

 

Májustól a közforgalú járatok is megszokott látvánnyá válnak a Fellegvárba vezető panoráma úton

 

Átszállással vasárnaponként a Kékestetőre

Örömmel tájékoztatjuk a Parád környékén és a Felső-Mátrában aktív pihenést keresőket, hogy kérésünket teljesítette a Mátra Volán. 2014. április 14-től munkaszüneti napokon csatlakoztatja a Gyöngyös --> Mátraháza --> Kékestető járatát, nem késitek le a csatlakozást, mert az a jövőben 8:35 helyett 8:40-kor fog Mátraházáról Kékestetőre indulni.

 

A Mátrában üdülők, a természetjárók túraszervezése érdekében (a Kékesről 10 irányba indulnak lefelé a turistautak, Parádfürdőre, Mátraházára, Mátrafüredre, s ezeket a Kékesen parkoló autósok értelemszerűen nehezen használhatják) kezdeményeztük a csatlakozás legalább vasárnapi biztosítását, mivel ezidáig a hét minden napján Mátraházáról Kékesre 8:28-kor indult a busz, miközben Parádról 8:31-kor illetve Mátraszentimréről 8:36-kor érkezik Mátraházára a járat, vagyis éppen nem lehetett átszállni Kékestető felé, a következő busz pedig 10:58-kor indult a csúcsra.

 

 

Félúton Kékestető alatt 

 

A mátraházai átszállási lehetőség vasárnapi biztosításával Parád felől (i. 08:05) illetve Mátraszentimre felől (i. 08:01) autóbusszal utazva vasárnap könnyen fel lehet jutni a Kékesre. Onnan a Mátra turistatérkép vagy a Mátra turistakalauz segítségével a Kékes --> Sas-kő --> Markazi-kapu --> Ilona-völgyi vízesés --> Szt. István csevice érintésével Parádig (kb. 11 km) Magyarország egyik legvadregényesebb turistaútvonala (kék --> zöld --> zöld O --> zöld jelzés) járható végig illetve a számos turistaút valamelyikén (piros: Száraz-kesző, zöld: Vizes-kesző, kék háromszög: Csatorna-patak völgye, K+: Benevár-bérc, K+ --> P+: Mátraháza) könnyedén lesétálhattok Mátrafüredre. Mátrafüredről délután 16:52-kor ill. kora este 18:12-kor indul busz vissza Mátraszentimrére.


Közvetlen járat a visegrádi Fellegvárhoz!

A Pilis-Visegrádi-hegység területén turisztikai igényeket kiszolgáló járatokat indít a VOLÁNBUSZ Zrt.

2014. május 1-jétől - összhangban a kormányzat turizmusfejlesztő törekvéseivel - több turisztikai célú utazási igények kiszolgálását biztosító fejlesztést vezet be a társaság.

 

2014. május 1-jétől kezdődően a Volánbusz új járatokat közlekedtet a térség két kiemelt turisztikai célpontja, Dömörkapu és a visegrádi Fellegvár közösségi közlekedéssel történő kiszolgálása érdekében. A járatok az ilyen célú utazási igények szempontjából frekventált időszakokban közlekednek. Dömörkapu esetében, a nyári időszámítás ideje alatt, Visegrád esetében pedig a május 1-jétől szeptember 30-áig tartó időszakban, szabad- és munkaszüneti napokon.

 

Az ország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja a visegrádi Fellegvár, illetve a panoráma úton található egyéb szabadidős utazási célpontok kiszolgálását hétvégi napokon 5 járat biztosítja, budapesti és szentendrei indulással, illetve érkezéssel. A járatok a panoráma úton közlekedve nemcsak a Fellegvár, hanem a bob-pálya, a Mogyoró-hegy és a Kis-Villám közlekedési elérését is biztosítják.

 

 

Dunakanyar a Fellegvárból

 

Dömörkapuhoz szombaton és vasárnap egy-egy járat indul. Az autóbusz 9:10-kor indul Szentendréről, vissza pedig 17:25-kor jön. A járatokat igényvezérelt formában üzemeltetik, azaz csak abban az esetben közlekednek, ha azokra a VOLÁNBUSZ bármely pénztárában elővételben váltotok jegyet.

 

A menetrendekre, illetve a járatok igénybevehetőségére vonatkozó további információkat itt olvashattok.

Cikkajánló