Turista Retró - Belelapoztunk a régi Turista magazinokba

Hasznos tanácsok, meglepő poénok, ledér hölgyek és az ételdoboz intelmei.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
DBS - TURISTA MAGAZIN
2015. június 23.

Hasznos tanácsok, meglepő poénok, ledér hölgyek és az ételdoboz intelmei.

A hatvanas évek elején különösen népszerű lehetett magazinunk, ugyanis meglepően gyakran tűntek fel ledéren öltözött, vagy fürdőruhás hölgyek a címlapon, amit akkoriban csak a Film-Színház-Muzsika engedhetett még meg magának. Hogy ennek mi volt az oka? Szabó Gábor szobrászművésztől kaptuk meg a választ, aki ezekben az években kapcsolatban állt Mosonyi Lászlóval, magazinunk akkori főszerkesztőjével.

 

 Lehet bátran kattintani a képre a nagyításhoz!


A szigorú „szocialista erkölcsöt” úgy tudták korabeli címlapjaink megkerülni, hogy a Turista magazinra nem különösebben terjedt ki a cenzorok figyelme, és lapunkban el lehetett sütni a fürdőző, napozó hölgyeket, hiszen témába vágott.

Fotográfus elődeink bátran ki is használták a nagyszerű lehetőséget és szebbnél-szebb hölgyeket kértek fel szereplésre, no nem a legmenőbb modell-ügynökségek portfólióiból válogattak, hanem túratársakról, barátnőkről, feleségekről készült erősen retusált felvételek kerültek a címlapokra és a cikkekbe.

Szerkesztőségünkben mindig sok örömteli pillanatot szül, amikor fellapozzuk ezeket a fél évszázaddal ezelőtt keletkezett lapokat. Az 1963. júniusi lapszámban Dr. Palócz Gyula például remek cikket írt a napozás egészségre gyakorolt pozitív hatásairól, kiemelve, „hogy a természetjárás az a sportág, melynek gyakorlása közben ezek a hatások nagyon áldásosan elősegítik a szervezet erősödését”. Ám egy árva sort sem olvashatunk a kártékony UV-sugarakról, bőrrákról, legfeljebb a leégéstől igyekszik megóvni az olvasókat hasznos tanácsokkal.

A hirdetéseken is megakad a szemünk. Az egyik keretes cikkben a csokoládéfogyasztás fontosságára hívják fel figyelmünk, míg a másikban a korabeli sátrak és hálózsákok árairól tájékozódhatunk. A kempingezés akkoriban aranykorát élte, rengeteg cikk, képsorozat foglalkozik a régi Turista Magazinokban ezzel a témával. Csak az említett 63-as évfolyam nyári számaiban féltucat cikket találtunk, amelyben ismertetik a táborozást szabályozó KPM rendelet részleteit, beszámolnak a lengyel csertúrások Balatonalmádiban töltött nyaralásáról, a hazai kempingek keletkezéséről, a III. országos Vízitúra Találkozóról, valamint a VIII. TID sikeréről. Persze a sátrakból kikacsintó csinos hölgyekről készült felvételek ezekből a beszámolókból sem hiányozhatnak.

 

Retro-túránkon nem mehetünk el szó nélkül a ma már kevésbé vicces, de mégis gyakran látható karikatúrák mellett, sőt akkoriban Szerpentin néven külön turista-viccrovatot szerkesztettek a Turistába. Bár ezeken a poénokon sem fetrengtünk fulladozva, külön értéket ad a válogatásnak, hogy elődeink saját, túráik közben megesett vicces, megmosolyogtató helyzeteiket, aranyköpéseiket gyűjtötték egy csokorba.

 

Szemelvények a Szerpentintből


Amin inkább többet derülünk ma már a kor nyelvezete, a szövegek akkor még természetesen ható stílusa. 1957 júliusában, amikor még Természetjárás címen futott a Turista Magazin, Gánti Tibor a turistákat sanyargató szúnyogokról ír egy hasznos, érdekes cikket, amit szinte már irodalmi alkotás.
„Nyár van. Belénk kapaszkodnak a kullancsok, mint tőr szúr a bögölylégy; fáradságos evezés után kilépünk a partra - és uramfia - gyenge zúgás kíséretében szúnyogok ezrei törnek felénk, hogy vérünkkel csillapítsák éhségüket.”

Mindössze csak párat kell lapoznunk az 57-es lapszámban, hogy újabb gyöngyszemre leljünk. Az oktondi Jenőke fémtestű ételdoboza hallatja jajkiáltását a kor turistái felé, hogy ez a tapasztalatlan ifjú még azt sem tudja, hogy a túrára szánt csokitortát zsírpapírban, nem szalvétában kellett volna belé tennie, és azt is elpanaszolja, hogy nem használja a remek elválasztó fémlapot, amit a boltos bácsi vele együtt adott el neki. A fém uzsidoboz intelmei, igen, egyesszám, első személyben!

 

A XX. század neves karikaturistája, Menkó lászló is rajzolt magazinunknak


Múltidéző őrületünk nem most kezdődött:
Nézegess képeket - Régi fotókon a Svábhegy

Retró fotókon a Balaton, aminek a dédi is örülne

Turista Retro - Erről írt a Turista Magazin 50 éve
Turista Retro - Erről írt a Turista Magazin 30 éve

 

 

Cikkajánló