Turistaház-fejlesztési programot indít a kormány

Döntött a kormány a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program elindításáról. 14 megyében mintegy 40 turistaszálló és menedékház újulhat meg a következő években.

Szerző:
forrás: mnsk.hu
Fotó:
Gulyás Attila
Kunos Gábor
2013. december 11.

Döntött a kormány a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program elindításáról. 14 megyében mintegy 40 turistaszálló és menedékház újulhat meg a következő években.

A cél, hogy itthon is „osztrák körülmények” várják a kirándulókat, túrázókat.

 

Tihany, Hollókő, Bükkszentkereszt, Szentendre, Várgesztes - csak néhány hely abból a több tucatból, ahol hamarosan elkezdődhet a turistaházak, szálláshelyek, illetve a természetjáráshoz szükséges egyéb infrastruktúra fejlesztése, kialakítása. A kormány döntése értelmében a sportlétesítmények-fejlesztéséért felelős kormánybiztos szakmai szervezetekkel, így a Magyar Terrnészetjáró Szövetséggel együttműködve dolgozza ki a program részleteit.

 

 A nemrég felújított Som-hegyi Turistaház egyik szobája

 

Vígh László kormánybiztos szerint az a cél, hogy a magyar túraútvonalak mentén is „osztrák körülmények” fogadják a kirándulókat, és így a jelenleginél sokkal több ember mozogjon, sportoljon, kiránduljon.

 

„A program első részeként felmérjük azokat a - közvetlenül vagy közvetetten állami tulajdonban lévő - ingatlanokat, amelyeket érdemes fejleszteni, mert alkalmasak lehetnek a turisták kiszolgálására. Az előzetes adataink szerint 14 megyében mintegy 40 olyan ingatlan található, amelyik szerepet kaphat a Téry Ödön Program megvalósításában. Ezt követi a kiválasztott turistaszállók, menedékházak felújítása, és természetesen a megfelelő üzemeltetésének biztosítása. Szeretnénk kivinni az embereket a természetbe, hogy ott hasznosan és egészségesen tölthessék a szabadidejüket” - mondta Vígh László.

 

Kaán Károly kulcsosház a Szent György-hegyen

 

Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke a most induló programmal kapcsolatban kiemelte: joggal ünnepelhet az idén 100 éves szövetség, hiszen hosszú idő után végre ismét nagyobb figyelem összpontosul a turistautak, illetve a szálláshelyek fejlesztésére.

 

„A Téry Ödön Program csak az első lépés a szabadidősporttal kapcsolatos beruházásoknál, hamarosan ugyanis egységes program indul a kerékpár-, a lovas- és a vízisportok létesítményeinek fejlesztésére - tette hozzá Garancsi István.

 

A Magyar Természetjáró Szövetség elnöke július elején írt alá megállapodást Orbán Viktor miniszterelnökkel, amelyben kijelölték a kormány és a szövetség közötti együttműködés kereteit. Ennek egyik legfontosabb része a turizmus fejlesztéséhez szükséges állami tulajdonban lévő létesítmények felújítása és karbantartása.

 

 

A Kormány 1904/2013. (XII. 5.) Korm. határozata
 A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programmal kapcsolatos intézkedésekről szóló határozat a Magyar Közlöny 202. számának 99. oldalán olvasható.
 

 

 

 

Cikkajánló