Hírek

Turisztikai fejlesztéseket szorgalmaz Keszthely a part közeli területeken

A Balaton-parti területek átminősítésével és új zöldfelületek kijelölésével szeretne Keszthely a part közelében turisztikai, környezeti és kulturális fejlesztések számára új területeket biztosítani.

Szerző:
MTI.hu
Fotó:
Tutu
Gulyás Attila
2014. május 29.

A Balaton-parti területek átminősítésével és új zöldfelületek kijelölésével szeretne Keszthely a part közelében turisztikai, környezeti és kulturális fejlesztések számára új területeket biztosítani.

Keszthely vízpart-rehabilitációs tanulmánytervét egy 2004-ben elfogadott, sok kötöttséget tartalmazó miniszteri rendelet szabályozza, de a Balaton-törvény tavaly júniusban hatályba lépett módosítása nyomán a Balaton-parti önkormányzatok kérelmezhetik a tanulmánytervekben szereplő területek felülvizsgálatát. A keszthelyi önkormányzat kidolgozta a változtatásra vonatkozó javaslatát, s a módosításra irányuló kérelmet benyújtotta a területrendezésért felelős miniszternek.

Ruzsics Ferenc polgármester (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy a Balaton-törvény védi a zöldterületeket, és nem enged meg olyan változást, ami veszélyeztetné a tó ökológiai állapotát vagy a zöld- és erdőterületeket. A fenntarthatóság és a természetvédelem mellett azonban a gazdaságfejlesztés lehetőségeit is figyelembe kell venni, hogy a vízparthoz közeli területeken lehetőség legyen turisztikai attrakciók kialakítására, a szállások minőségi és mennyiségi fejlesztésére, a befektetésre alkalmas területek rugalmasabb hasznosítására.

 

 

A part a Helikon szálló előtt


Az önkormányzat szeretne például egyes nem használt vasút menti ingatlanokat fejlesztési területekké nyilvánítani, a vitorláskikötőket kikötőként szerepeltetni, vagy az utak és kerékpárutak nyomvonalát módosítani. A tervekben szerepel a sportkemping melletti sétány áthelyezése a vasút felé, hogy a terület, amelyet most még kettévág az út, alkalmas legyen turisztikai beruházásra. Szeretnék lehetővé tenni Fenékpusztánál az egykori római erőd bemutatását, továbbá fejlesztenék a madármegfigyelő-állomást is.
A polgármester szerint ezekre a változtatásokra azért van szükség, mert a vízparton eddig nem épülhettek új szállodák és más létesítmények, a területek kihasználatlanul állnak. A rugalmasabb szabályozással megnyílna a lehetőség a hatalmas parti területek hasznosítására, ami a város idegenforgalmi fejlődését segítené.

Cikkajánló