Új buszjáratok az almamelléki erdei vasúthoz

Az idei nyári szezontól jóval könnyebbé válik a különleges „zselici csühögő” és a szomszédos Ibafa falu elérése a legközelebbi nagyobb város, Szigetvár felől.

Szerző:
Gulyas Attila
Fotó:
Gulyas Attila
2018. május 22.

Az idei nyári szezontól jóval könnyebbé válik a különleges „zselici csühögő” és a szomszédos Ibafa falu elérése a legközelebbi nagyobb város, Szigetvár felől.

A különleges, de félreeső almamelléki erdei vasúton ezentúl autó nélkül is könnyebben szervezhetünk utazásokat a Dél-dunántúli Közlekedési Központ új autóbuszjáratainak köszönhetően. A korábbi közlekedési rend kisebb korrekciója után a buszok csatlakoznak az Almamellék és Sasrét között hétvégenként közlekedő erdei vasúthoz.
 

Utazás Lukafapuszta határában 
 

Például Pécsről a 08.15-kor induló szigetvári busszal, míg Kaposvárról 07.55-kor indulva is könnyen elérhető lesz az erdei vasút első járata, míg a nagyobb túrákat kedvelők maradhatnak egészen az utolsó, Sasrétről 16 órakor induló vonatig, da beleférhet a napba az erdei vasutazás mellett a szomszédos Ibafa falu, és híres pipamúzeumának meglátogatása is.

 

Az almamelléki erdei vasút hazánk kisvasútjai közül is az egyik legkisebb: mindössze 600 mm-es nyomtávon zakatol a nyolc kilométerre lévő Sasrét felé, ahol a Biedermann család csodás vadászkastélya mellett a vidék legkiterjedtebb őserdeje, erdei iskola, és számos kisebb-nagyobb kirándulási lehetőség vár, akár a dombok túloldalán vezető Dél-dunántúli Kéktúrán is.

 

A sasréti vadászkastély, jelenleg szálloda és étterem

 

A Mecsekerdő Zrt. által üzemeltetett vasút kisvasúti napja ugyan május 12-én már elrobogott, de az erdőgazdaság programnaptárában, Sasréten számos más, hasonló alkalom szerepel még az idei szezonra, az éjszakai vonatozástól a vezetett túrákig.


A Dél-Dunántúli Közlekedési Központ közleménye alapján az autóbuszok szeptember 30-ig közlekednek, de jó esély van rá, hogy e dátum után is marad új, az aktuális menetrendben még nem szereplő eljutási lehetőség, annál is inkább, mert az almamelléki erdei vasút egészen október 28-ig közlekedik.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Íme, a vadiúj zselici csühögő

Sasrét, a Biedermannok virágzó öröksége

Zselic, ahol a természet kalandra hív

Cikkajánló