Új esőbeálló a Nagy-Szénáson

A Nagy-szénási turistaház romjainak helyére épült egyedi tervezésű esőbeálló a Budai-hegységben, Nagykovácsi határában.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
2023. november 13.

A Nagy-szénási turistaház romjainak helyére épült egyedi tervezésű esőbeálló a Budai-hegységben, Nagykovácsi határában.

A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Pethő László építész tervei alapján építtetett egyedi esőbeállót a legendás Nagy-szénási turistaház helyére. Megépítését az Európai Unió LIFE projektje támogatja. Az építmény méretei az 1926-ban átadott menedékház méreteinek felelnek meg, a körülötte lévő mellvéd pedig azt idézi fel, hogy mekkora volt az épület fénykorában. Mellette látható marad Bajnok Béla pilisvörösvári szobrászművész alkotása, az 1982-ben emelt turista emlékfal – olvasható a nemzetipark-igazgatóság oldalán.

Mint írják, az 1920-as években Szabó Imre szociáldemokrata országgyűlési képviselő kezdeményezte, hogy a festői Nagy-Szénáson épüljön új turistaház. A Munkás Testedző Egyesület Turista Szakosztályának tagjai 1924 és 26 között gyalog hordták fel a helyszínre az építési anyagokat. A vizet vállrudakra felakasztott vödrökben szállították a hegyoldalban található gémeskúttól, aminek emlékét ma Nagykovácsiban a Gémeskút utca őrzi.

Az ünnepélyes átadóra 1926. május 16-án került sor. A megnyitást követően a házikó nagy népszerűségnek örvendett a Turista Szakosztály tagsága és a kirándulók körében is. Az évek múlásával további bővítésekre volt szükség. A hozzácsatolt tágas terasz, további helységek és egy étterem kialakításával a szállás már nagyobb rendezvények színterévé válhatott. Ilyen volt például az 1938-as országos munkás síbajnokság is.

A II. világháború utáni években a turistaházat államosították, ami sajnos meg is pecsételte a sorsát. Innentől kezdve semmiféle fejlesztést nem végeztek rajta. 1975-re, amikor teljesen gazdátlanná vált, a ház már igen leromlott állapotban volt, majd romba dőlt. Az uniós támogatásból készült új esőbeálló ennek a hajdan közkedvelt Nagy-szénási turistaháznak állít szerény, de hasznos emléket. A projekt részeként ezen kívül modern információs táblákkal is bővül majd a helyszín, illetve 2024 tavaszán megújul a Nagy-szénási tanösvény is.

Cikkajánló