Új fajok a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Nemrégiben új fajokat fedeztek fel a Kiskunsági Nemzeti Park területén: a berki veréb és a kis bukó eddig nem fészkelt a környéken, az európai orchidea-félének, a zöldes sarkvirágnak pedig szintén ez az első előfordulása a Duna-Tisza közén.

Szerző:
knp.nemzetipark.gov.hu
Hidvégi Brigi
Fotó:
DĹąrzan cîrano
shuttersock.com
2014. július 23.

Nemrégiben új fajokat fedeztek fel a Kiskunsági Nemzeti Park területén: a berki veréb és a kis bukó eddig nem fészkelt a környéken, az európai orchidea-félének, a zöldes sarkvirágnak pedig szintén ez az első előfordulása a Duna-Tisza közén.

 

Berki veréb hím és tojó

 

Magyarországon most bukkantak először berki veréb (Passer hispaniolensis) fészekre. A kistestű madár leginkább a vízben bővelkedő vidékeket szereti. Általában fűszálakkal, állati szőrökkel, tollacskákkal béleli lakhelyét, de időnként beköltözik más madarak fészkébe is. A verébfajt ezúttal egy gólyafészekben fedezték fel Bácsborsódon.


A 16 centiméteres, 16-22 centiméter szárnyfesztávolságú berki veréb tollazata vöröses, gesztenyebarna, fekete és sárgásfehér színekben játszik. Állandóan a fészkelőhelyén tartózkodik, nem vonuló. Jellemzően Spanyolország, a Kanári-szigetek, Dél-Európa, Észak-Afrika, Madeira, a Zöld-foki szigetek és Kis-Ázsia területén él. A madár szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján (a kihalással fenyegetett fajok listája - a szerk.).

 

 

Felszálló kis bukó


A kis bukót (Mergellus albellus) eddig csupán téli vendégként üdvözölhettük hazánkban, nemrégiben azonban Tiszaalpáron fészkelő párt fedeztek fel, négy fiókával. A récefélék családjába tartozó madár erdővel övezett, táplálékban gazdag tavak mellett költ. A 34-44 centiméteres kis bukó halakkal, vízi rovarokkal és lárvákkal táplálkozik, tollazata fekete, fehér és barna árnyalatú. Észak- és Közép-Európa, valamint Észak-Ázsia területén figyelhető meg. Fészkét korhadt üregekbe rakja, tollal béleli.

 

 

Zöldes sarkvirág


Baja környékén, a Duna-Tisza közén először találtak zöldes sarkvirágot (Platanthera chlorantha). Az orchideaféle bükkösökben, gyertyános-tölgyesekben, homoki tölgyesekben fordul elő. Sárgás- vagy zöldesfehér virágzatát nem könnyű észrevenni az erdők árnyas területein. A kosbor fajok közé tartozó növény akár 60 centiméteresre is megnőhet.

 

A témához kapcsolódó további cikkeink:

A buckalakók Garmadája

Hiúz a Zemplénben

Zéró tolerancia a sasok védelmében

 

Cikkajánló