Új fák és sétautak várnak

Befejeződött "A pécsi Pintér-kert rekonstrukciója az értékmegőrzés és a fenntartható kezelés biztosítása érdekében" című projekt.

Szerző:
forrás: DDNPI
bama.hu
Fotó:
hg dent
kerdohil
Hargitai Eszter
takk
2013. november 19.

Befejeződött "A pécsi Pintér-kert rekonstrukciója az értékmegőrzés és a fenntartható kezelés biztosítása érdekében" című projekt.

A rekonstrukció során a Környezet és Energia Operatív Program hazai és Európai Uniós forrásainak felhasználásával a DDNPI kezelésében levő, védett Pintér-kertet helyreállították, teljes területét megújították és látogathatóvá tették. 

 

 

A Környezet és Energia Operatív Program pályázati támogatása segítségével végbemenő fejlesztések során az elmúlt évben elkészült a kert száz évvel ezelőtti stílust idéző kerítése, megtörtént a tavak szigetelése és a kert rendezése, az elöregedett, tájidegen fák és cserjék lecserélése.

 

 

Az utóbbi hónapokban a kert elmúlt évtizedek folyamán nem látogatható területrészének helyreállítását fejezték be, az elburjánzott erdőrészek megtisztítását végezték el és őshonos fafajokat ültetettek, valamint sétautakat alakítottak ki. A felújítást követően az arborétum az eddigihez képest háromszoros kiterjedésében, 1,8 hektáron lesz látogatható. 

 

 

Hasznos információk

Kép
A Pintér-kert Arborétum Pécsett, a Mecsek-oldalra felkúszó Tettye városrészben helyezkedik el. Nevét Pintér János (1879-1933) nyugalmazott pécsi banktisztviselőről kapta.


A kertben álló Pintér-villa, melyben jelenleg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság központja található, a 19. század végén épült. A villa egykori tulajdonosa, Pintér János, botanikai érdeklődésű ember volt, 1926-ban kezdte el növények telepítését az épület körül. A terület kedvező klímaadottságait kihasználva örökzöld gyűjteményes kertet hozott létre. Pintér János halála után a kert nagy részét visszahódították a természetes erdőtársulások, növelve ezzel az arborétum fajgazdagságát. Így napjainkban az eredeti társulások és a díszfajok érdekes elegye alkotja a kert növényzetét. 

 

A gyűjteményes jelleggel telepített lombos fák, örökzöldek, cserjék és évelők mellett a kertben kertben több mint harminc védett növényfaj él, többek között csodabogyók, pirítógyökér, sőt megcsodálható itt a fokozottan védett bánáti bazsarózsa is. Jelentős értéket képviselnek az orchideafajok, valamint látható a kertben a Mecsek déli oldalainak számos hazai, őshonos növényfaja, szubmediterrán és mediterrán jellegű növények társaságában. A területen két védendő növénytársulás is megtalálható.

 

Téli nyitva tartás májusig:
Hétfőtől csütörtökig, 8-16 óráig
Pénteken 8-14 óráig
 

 

 

 

 

Cikkajánló