Új kilátó Budapesten

Október utolsó vasárnapján adták át Budapest legújabb kilátóját Rákosszentmihály kertvárosi környezetében, ahonnan nem csak a várost lehet megcsodálni.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Mészáros Tibor
Daróczi Mátyás
Lánczi Péter
2017. november 8.

Október utolsó vasárnapján adták át Budapest legújabb kilátóját Rákosszentmihály kertvárosi környezetében, ahonnan nem csak a várost lehet megcsodálni.

Rákosszentmihály új nevezetessége 22 méter magas

 

A kilátó mellett új közparkot is létesített a helyi önkormányzat. Az ízlésesen kialakított zöldfelületet padokkal ellátott sétány, szökőkút, valamint Kálvin János, Luther Márton és Bocskai István egész alakos, a reformáció 500. évfordulójának alkalmából állított bronzszobrai díszítik.

 

R. Törley Mária tervei alapján készült a három méter átmérőjű szökőkút, ezt veszik körbe a reformátorok szobrai

 

A kilátó környezete


A XVI. kerület Rákosszentmihály városrészében kialakított új park és körpanorámás kilátója mintegy 8 ezer m2 területen valósult meg, és a Reformátorok tere elnevezést kapta. A 145 méteres tengerszint feletti magasságon elhelyezett kilátó legfelső szintjére 100 lépcsőfok visz fel (17 méteres magasságba), ahonnét Budapest eddig nem látott, páratlan körpanorámája tárul elénk. A távolban a Budai-hegység, a Pilis, a Naszály és a Gödöllői-dombság vonulatai is kivehetők, de tiszta időben akár még messzebbre is ellátni innen. Az acélszerkezetes kilátó és környezete az esti órákban teljes díszkivilágításban pompázik.

 

 

Budapest nevezetességei mellett a Budai-hegység, a Pilis, a Naszály és a Gödöllői-dombság vonulatai is látszanak


Az újonnan létrehozott zöldterületen kávézó is helyet kapott, s a közeli református templom mellett kialakított gyalogos, díszköves sétánnyal a pár éve teljesen megújított Havashalom utcai park és az ahhoz kapcsolódó Sashalmi sétány is megközelíthető. A Havashalom utcai park játszóteret, sportpályákat, gördeszkapályát, kutyafuttatót, nyilvános vécét, csobogót, rengeteg kiülős, kifekvős zöldterületet és egy 822 méter hosszúságú, 11 méter szintkülönbségű, fás, ligetes parkon átkanyargó, gumírozott felületű futópályát is magában foglal. Így a környékre érkezők az új kilátó panorámája mellett akár több órát is eltölthetnek pihenéssel és sportolással a XVI. kerület e kertvárosias részén.

 


A kilátó és környezete már most is népszerű a kikapcsolódásra vágyó helyiek körében, de a város más részeiből is sokan ellátogatnak ide, hogy megcsodálják Budapest új kilátóját és panorámáját.

 

Fákat is ültettek a megújult zöldterületen 


Rákosszentmihály új látványosságát tömegközlekedéssel az Örs vezér tere felől a gödöllői HÉV-vel (Sashalom megálló) vagy a Rákosi úton haladó 144, 174, 244-es buszjáratokkal (Batthyány utca vagy József utcai megállók) a legegyszerűbb megközelíteni, továbbá a Bosnyák tér felől a 277-es busszal (Budapesti úti megálló).

 

 

Kapcsolódó cikkek:

ÚJJÁSZÜLETETT A CSERHÁT LEGSZEBB KILÁTÓJA

KILÁTÓT AVATTAK A ROMHÁNYI-HEGYEN

 

Cikkajánló