Új kiállítótereket adtak át a Wenckheim-kastély szomszédságában

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély szomszédságában több új látnivalót és fejlesztést adtak át a napokban. Mostantól többek között postaház és kocsimúzeum is várja a látogatókat. Ez utóbbi a Svájceráj névre hallgató épületben kapott helyet. De vajon mit takarhat ez a fura név?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Sztankó Bálint (kiemelt kép)
Forrás:
MTI
iranykigyos.hu
2023. október 9.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély szomszédságában több új látnivalót és fejlesztést adtak át a napokban. Mostantól többek között postaház és kocsimúzeum is várja a látogatókat. Ez utóbbi a Svájceráj névre hallgató épületben kapott helyet. De vajon mit takarhat ez a fura név?

A Svájceráj elnevezésű épület egyik felében rendezték be a kocsimúzeumot, a másik felében a kígyósi pusztát mutatja be egy interaktív tárlat, egy másik teremben pedig Békés megye egyik legnagyobb hatású természettudósának, muzeológusának, Réthy Zsigmondnak a munkásságát bemutató emlékkiállítás kapott helyet.

A Svájceráj nevet a lakosság adta egykor az épületnek. Az 1800-as évek elején gróf Wenckheim József Antal kezdett ott dohányt előállítani; akkor ugyanis Európában a Napóleon által meghirdetett kontinentális zárlat miatt hiány volt dohányból. Az épület azért áll boltíves oldalfalakból, hogy a dohányleveleket megfelelően tudják szellőztetni, szárítani.

A gróf telepített a birtok nyugati részére egy új falut is azért, hogy ott termesszék a dohányt.

Így született meg 1814-ben Újkígyós, a másik település neve pedig Ókígyós lett, amely 1950 óta a Szabadkígyós nevet viseli. Később a gróf állattenyésztéshez hasznosította az épületet, befalazták a boltíves nyílásokat, és a már zárt helyiségbe svájci szarvasmarhákat hozatott tenyésztési céllal. Emiatt nevezte el a nép az épületet Svájcerájnak.

A kocsimúzeumban megtekinthető két régi postakocsi: egy 1890 körüli nagy kariolkocsi és egy 1900 körüli postaközi közvetítő kísérleti gépjármű, mely korabeli alkatrészeket is tartalmaz.

A Szabadkígyósi Major területén 90 évig működött postahivatal. Ebben az épületben alakították ki a postaházat, ahol az 1950-es évektől kezdődően mutatják be a posta történetét és a postaszolgálat változásait.

A több mint félmilliárd forintos, uniós forrásból létrejött fejlesztéssorozat részeként megújult a Szabadkígyós és Újkígyós közötti bicikliút, valamint összekötötték a községben található kerékpárutat a Wenckheim család építészeti hagyatékához vezető nyomvonallal. A kerékpárút mellé 150 facsemetét ültettek. A szintén uniós forrásból felújított szabadkígyósi Wenckheim-kastélynál 79 fizetős parkolóhelyet alakítottak ki; létesítettek parkolót a turisztikai attrakcióknál is, így a kocsi-, a posta- és a majormúzeum előtt. A községben épült egy 18 elemmel felszerelt játszótér is.

Cikkajánló