Tél és tavasz között a Kígyósi-pusztán

A Békés megyében található Kígyósi-puszta különleges élménnyel ajándékozza meg az embert. Itt igazán megtapasztalhatjuk, milyen az, amikor nemcsak csodálói, de kicsit részei is vagyunk a természetnek.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Tóth Judit
2021. március 2.

A Békés megyében található Kígyósi-puszta különleges élménnyel ajándékozza meg az embert. Itt igazán megtapasztalhatjuk, milyen az, amikor nemcsak csodálói, de kicsit részei is vagyunk a természetnek.

A Turista Magazin Ökotúra rovatának márciusi helyszíne a Békéscsaba közelében található Kígyósi-puszta, kísérőnk pedig ezúttal is olyan valaki volt, aki nagyon ismeri ezt a vidéket. Boldog Gusztáv főállásban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre, de a környéken egyébként is sokan ismerik, van, aki csak úgy emlegeti, ő a „viharsarki Attenborough”, hisz zöld kérdésekben épp úgy segíti az iskolákat és az óvodákat, mint a helyi médiát.

Szabadkígyós legnagyobb nevezetessége a csodálatos Wenckheim kastély épp felújítás alatt áll, de mi most nem is azt szerettük volna megnézni, hanem a település határában elterülő Kígyósi-pusztát. Ha itt jár az ember, akkor sem kerülheti ki a Wenckheim családot, hisz tevékenységük nyomait ma is őrzi a táj.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kígyósi tanösvényén mi is megnéztük ezeket a "nyomokat", és elmentünk az ókígyósi Wenckheim-majorba is. S bár tél végén, tavasz elején a természet még jóval visszafogottabb és fakóbb, azért ilyenkor is számos érdekes élőlényt láthattunk itt, és az itt eltöltött pár óra alatt arra is rájön az ember, hogy a puszta sokkal összetettebb annál, mint amit első pillantásra mutat magából.

A Kígyósi-puszta azok közé a helyek közé tartozik, amelyek nem nyílnak meg azonnal a látogatók előtt, ahol nem jön szembe rögtön a lényeg. Ha azonban közelebb megy az ember, lehajol, figyel és időt szán arra, hogy ne csak szemlélője, de maga is kicsit részese legyen a tájnak, különleges élményt kaphat cserébe.

A MÁRCIUSI DIGITÁLIS SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, KORÁBBI LAPSZÁMAINKAT PEDIG IDE KATTINTVA TUDOD ELÉRNI.

Cikkajánló