Új natúrpark alakult a Pilisben

Szeptember végétől hivatalosan is létezik a Pilisi Sziklák Natúrpark, amely immár a tizenötödik Magyarországon.

Adat lista
Szerző:
MTI/TM
Fotó:
Facebook / Pilisi Sziklák Natúrpark
2019. október 4.

Szeptember végétől hivatalosan is létezik a Pilisi Sziklák Natúrpark, amely immár a tizenötödik Magyarországon.

Adat lista

Magyarország legújabb natúrparkja Pest és Komárom-Esztergom megye határán helyezkedik el, és Piliscsaba, Piliscsév, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Kesztölc települések összefogásával és a Virágzó Kesztölc Egyesület kezdeményezésére jött létre. A Pilisi Sziklák Natúrpark területe 10 565 hektár. A név használatához való miniszteri hozzájárulást igazoló oklevelet szeptember végén Kesztölcön adták át.

Az országban működő natúrparkok (a Vértesi, az Írottkő, a Sokoró-Pannontáj, a Cserhát, a Szatmár-Beregi, a Hét Patak Gyöngye, a Gerecse, a Koppányvölgy, a Körösök Völgye, a Szigetköz, Felső-Bácska-Homokhát, Kapos-hegyháti Natúrpark, Zselici Ezüsthárs Natúrpark, Tápió Natúrpark) száma ezzel tizenötre emelkedett. Ezzel a bővüléssel a natúrparki hálózat együttesen a hazai települések 9,5 százalékára, az ország területének pedig több mint 9 százalékára terjed ki – írja az MTI közleményében.

A natúrpark egy alulról jövő kezdeményezés eredményeként létrejövő együttműködés, melynek célja a természeti és kulturális örökség megőrzése, bemutatása és a vidék fejlődését elősegítő hasznosítása – tudhatjuk meg a naturparkok.hu oldalon. A natúrparkokról általánosságban itt olvashattok többet.


Cikkajánló